POLECAMY
Paweł Małaszyński pod okiem doświadczonego kucharza przygotowywał smakowite dania dla dzieci na diecie bezglutenowej. W czwartek (29.12) znany aktor wziął udział w promocji książeczki "Gotuję z mamą i tatą... czyli podlaska kuchnia dla najmłodszych".
Z celiakii się nie wyrasta Celiakia to choroba genetyczna, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu czy owsie. Nieleczona lub niezdiagnozowana jest przyczyną wielu schorzeń, łącznie nowotworami, a jedynym sposobem jej leczenia jest odżywianie się według specjalnej diety. - Przez wiele lat panowała opinia, że nietolerancja glutenu jest problemem, z którego się wyrasta, a tak nie jest - mówi Elżbieta Babicz z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jak podkreśla, z chorobą trzeba nauczyć się żyć, choć w Polsce nie jest to łatwe: produkty bezglutenowe, których jest niewiele, są kilkukrotnie droższe od tradycyjnych. Ponadto, ze względu na dietę, chorym trudno jest stołować się poza domem, wyjeżdżać, brać udział w życiu towarzyskim, a nawet religijnym (jeden komunikant zawierają gluten, który zatruwa organizm chorego przez tydzień). - Największy problem to słodycze - twierdzi Teresa Poleś, matka trójki dzieci na diecie bezglutenowej. - Dorosły może z nich zrezygnować, ale dziecku trudno jest wytłumaczyć dlaczego jego rówieśnicy jedzą słodycze, a ono nie może - dodaje. Dlatego Pani Teresa, oprócz przygotowywania codziennych posiłków, piecze maluchom ciasteczka i przyrządza wafle ze swojskim dżemem. Rodzice dzieci z celiakią podkreślają też, że zakupy produktów bezglutenowych to duże uszczuplenie dla ich portfela i odczuwają potrzebę szerszej edukacji społeczeństwa. Pomocna książeczka Zwrócenie uwagi na problem dzieci na diecie bezglutenowej i chorych na celiakię było jednym z elementów projektu realizowanego w tym roku przez Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku - Kulturalnej Akademii Bobasa. W jego ramach powstała książeczka "Gotuję z mamą i tatą... czyli podlaska kuchnia dla najmłodszych". Kucharską, artystyczną broszurkę stworzono z myślą o małych i dużych osobach, pozostających na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Towarzyszące akcji hasło: "Kultura odpowiedzialnego żywienia" ma mobilizować rodziców do samodzielnego przygotowywania potraw, a nie kupowania gotowych dań, w których często znajdują się związki niepożądane w diecie bezglutenowej. Książka zawiera przepisy oraz przystępną informację o nietolerancji na gluten. Znajdziemy w niej także elementy edukacji artystycznej i odwołania do kultury ludowej. Dodatkowo wyobraźnię dzieci mają rozbudzić zadania, ciekawostki i ciekawa grafika. Książeczkę w wersji elektronicznej można bezpłatnie pobrać w internecie. Gotujący Małaszyński W promocji książeczki wziął udział, pochodzący z Białegostoku, Paweł Małaszyński. - Cieszę się, że mogę przyłączyć się do akcji - mówił znany aktor i nie ukrywał, że do tej pory o chorobie niewiele wiedział. Małaszyński, razem z kucharzem Robertem Ostrowskim przygotowywał bezglutenowe naleśniki i zupę kapuścianą, które ze smakiem zjadały biorące udział w akcji dzieciaki na diecie. - Trzeba przestrzegać czystości produkcji, używać innych naczyń, innych garnków, jest to w kuchni kłopot - tłumaczył, dlaczego wprowadzenie do restauracyjnego menu produktów bezglutenowych nie jest łatwe, Robert Ostrowski z Naleśnikarni przy ul. Pałacowej. Jednocześnie podkreślał, że tak naprawdę większość lokali takie potrawy w swoich kartach dań już ma, choć o tym nie wie - stąd potrzeba więcej takich akcji jak ta.
E.S.
24@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.17 20:22
Aktualności 2025.10.17 18:30
Kryminalne 2025.10.17 16:50
Sport 2025.10.17 15:24
Aktualności 2025.10.17 14:50
Kultura i Rozrywka 2025.10.17 14:30
Kulinaria 2025.10.17 13:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji