POLECAMY
W Szepietowie powstaje Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych. Będzie to m.in. miejsce, gdzie wszyscy zainteresowani oraz rolnicy nauczą się, jak przetwarzać żywność we własnym gospodarstwie po to, by czerpać z tego dodatkowe dochody.
W Szepietowie budowane jest Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych. Będzie to jedyna w województwie podlaskim oraz w regionie północno-wschodnim Polski baza dydaktyczna małego przetwórstwa rolnego ogólnodostępna dla wszystkich zainteresowanych. Centrum w Szepietowie powstaje dzięki pieniądzom przyznanym tej placówce w 2015 i w 2016 r. przez Ministerstwo Rolnictwa. Tworzone są obiekty, w których mają się znaleźć cztery nowoczesne linie technologiczne do przetwórstwa mięsa, mleka oraz owoców: na susz i soki. - W tym momencie mamy stan surowy. Zakończyliśmy pierwszy etap inwestycji i przechodzimy do drugiego etapu. Obecnie zakładamy elektrykę i instalację sanitarną - mówi Marek Godlewski z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Osoby zainteresowane przetwórstwem poznają technologię przerobu danego produktu, aspekty ekonomiczne podejmowanego przedsięwzięcia oraz wymogi sanitarne konieczne do spełnienia w związku z tworzeniem i funkcjonowaniem zakładu. Każdy otrzyma pełną wiedzę umożliwiającą przebrnięcie przez poszczególne etapy (prawne, technologiczne) organizacji przetwórstwa w swoim gospodarstwie. Planowane jest również przeprowadzanie szkoleń mających na celu podniesienie umiejętności marketingowych rolników wraz z tworzeniem sieci współpracy przetwórców oraz grup producenckich. Do końca tego roku planowane jest dokończenie budowy obiektu produkcyjnego i wyposażenie go w urządzenia do przerobu produktów rolnych.
Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl
Kultura i Rozrywka 08:10
Aktualności 08:00
Nauka 07:50
Sport 2025.11.02 19:53
Sport 2025.11.02 09:36
Sport 2025.11.02 08:46
Sport 2025.11.01 15:32
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji