POLECAMY
Grand Prix Mercurius Gedanensis za łososia wędzonego plasterkowanego 250 g otrzymała firma Suempol z Bielska Podlaskiego na zakończonych w Gdańsku międzynarodowych targach Polfish 2005. Sumepol był jedyną firmą reprezentującą nasze województwo.
Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych Polfish odbywają się w Gdańsku co dwa lata. To największa i najbardziej prestiżowa impreza targowa branży rybnej, jaka odbywa się w Polsce. Tegoroczne targi zgromadziły blisko 150 firm z całego świata, m.in. z Europy, Azji i Ameryki Północnej. Na imprezie prezentowały się przetwórnie rybne, producenci wędzonego łososia, w tym Suempol, a także importerzy ryb, hurtownie rybne oraz dostawy urządzeń i technologii dla przemysłu rybnego. Najlepsze produkty rybne wystawiane na targach ubiegały się o nagrodę Mercurius Gedanensis. Grand Prix otrzymał łosoś wędzony plasterkowany produkowany przez Suempol z Bielska Podlaskiego. Jury konkursu oceniało wartość odżywczą produktów, ogólne wrażenia sensoryczne - takie jak wygląd, zapach i smak, a także estetykę, atrakcyjność i funkcjonalność opakowania oraz odpowiednie oznakowania. Łosoś to sztandarowy produkt bielskiego zakładu. Stanowi obecnie około 90% produkcji. Jest to produkt z surowca najwyższej klasy sprowadzanego z północnej części norweskich fiordów oraz Alaski. Wyroby Suempolu charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Pozbawione są barwników i konserwantów. Jedynym środkiem utrwalającym produkty jest sól. Wyroby z Suempolu sygnowane są znakiem Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii prof. Zbigniewa Religii i polecane w profilaktyce chorób serca. Ponad 80% produkcji Suempolu trafia na eksport, głównie do Niemiec, Belgii, Holandii, Danii i Francji. Zakład istnieje od 1989 roku. Produkcja odbywa się w oparciu o systemy jakościowe HACCP oraz International Food Standard.
Kryminalne 18:00
Praca 16:20
Aktualności 15:50
Kultura i Rozrywka 15:10
Sport 14:30
Aktualności 14:10
Biznes 14:02
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji