POLECAMY
Zbyt niski poziom kwasów omega-3 w diecie powoduje obniżenie nastroju - ostrzegają naukowcy z Francji na łamach pisma "Nature Neuroscience".
Francuscy naukowcy zbadali na myszach wpływ złego odżywiania na zaburzenia nastroju. Wcześniejsze badania wykazały, że typowo zachodnia dieta jest uboga w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są dla naszego organizmu bardzo ważne - mogą poprawiać pamięć, redukować szkodliwy wpływ stresu, chronić przed udarem, zmniejszać ryzyko raka jelita i utraty wzroku. Olivier Manzoni i Sophie Laya wraz z kolegami z instytutów badawczych w Marsylii i Bordeaux odkryli, że myszy, hodowane na diecie ubogiej w kasy omega-3 i urodzone przez samice hodowane na takiej samej diecie, wykazują zaburzenia nastroju - zwiększony lęk i zachowania depresyjne. Mimo, iż wyniki badań dotyczą obecnie myszy, to spożywanie większej ilości produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 na pewno nie zaszkodzi, a możliwe, ze wpłynie na zdrowy humor. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i śledź, a także orzechy, oliwa z oliwek i olej lniany. Za: PAP
MAG
24@bialystokonline.pl
Aktualności 08:00
Nauka 07:50
Sport 2025.11.02 19:53
Sport 2025.11.02 09:36
Sport 2025.11.02 08:46
Sport 2025.11.01 15:32
Aktualności 2025.10.31 17:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji