Tradycyjne receptury, regionalne wyroby. Kulinarny konkurs w Spodkach

2017.05.17 17:15
Sękacze, pieczone mięsa, pasztety, faszerowane ryby, nalewki i wina - te wszystkie smakołyki prezentowali regionalni producenci w Spodkach. Odbył się tam finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Tradycyjne receptury, regionalne wyroby. Kulinarny konkurs w Spodkach
Fot: Anna Dycha
Podczas konkursu nie brakowało sękaczy

To już 17. edycja konkursu, którego celem jest wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych. Najlepsze będą reprezentować nasze województwo na targach Polagra Food w Poznaniu.

Ocalić tradycję

- Spotykamy się po raz kolejny, by odbyć podróż po kulinarnym dziedzictwie naszego regionu i odkryć kulinarne perełki Podlaskiego - mówił Stefan Krajewski, członek zarządu województwa podlaskiego. - Organizowany od 2000 roku konkurs cieszy się ogromną popularnością. W tym roku 84 producentów prezentuje 129 produktów.

Zgłoszone zostały w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody), produkty regionalne pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze), napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe) oraz inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Dodatkowo w Podlaskiem utworzono kategorię "Od pola do stołu", dedykowaną jedynie producentom wytwarzającym i sprzedającym swoje wyroby bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy.

- Konkurs ma ocalić od zapomnienia tradycyjne receptury. Najlepsze produkty mają szansę dołączyć do listy produktów tradycyjnych, których na Podlasiu jest już 64 - podkreślił Krajewski.

Na najlepszych czekają Perły

Do Spodków zjechali producenci z całego Podlasia. Prezentowali pieczone mięsa, kiełbasy, salcesony, pasztety, pierogi, ale też ciasta, z sękaczami na czele, a także dżemy, soki, wina czy nalewki.

- Przywiozłam szczupaka faszerowanego oraz wino z owoców - mówiła o swoich produktach Zofia Oksiuta z gminy Wyszki.

Dodaje, że po raz trzeci bierze udział w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Wcześniej prezentowała też wyroby mięsne, ciasta i dania zbożowe.

Wszystkie dania próbowało jury, któremu - jak w latach ubiegłych - przewodniczyła Izabella Byszewska. Podlaski etap jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytułu "Perła 2017". W drugim etapie konkursu wyboru - spośród produktów nominowanych w regionach - dokona kapituła krajowa. Producenci najlepszych produktów powalczą o Perły na targach Polagra Food. Warto przypomnieć, że już 33 Perły zostały zdobyte przez producentów z Podlasia.

Organizatorzy konkursu w Podlaskiem to Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1143 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39