Białystok Online

Kulinaria

Trwa jesienna edycja Restaurant Week. Co przygotowały białostockie lokale?

2025.10.08 13:08
Trwa jesienna edycja Restaurant Week. Co przygotowały białostockie lokale?
Fot: Mateusz Gessler

Od 7 października do 19 listopada w całej Polsce odbywa się jesienna odsłona Restaurant Week. W Białymstoku 20 lokali przygotowało specjalne, trzydaniowe menu oparte na sezonowych produktach i rekomendacjach społeczności Foodies.

Foodies wyznaczają kulinarne kierunki

Restaurant Week od ponad dziesięciu lat gromadzi miłośników dobrej kuchni w całej Polsce. Tegoroczna edycja wyróżnia się wyjątkową koncepcją – społeczność Foodies, dzieląc się swoimi ulubionymi miejscami, tworzy przewodnik po restauracjach, które naprawdę warto odwiedzić. W Białymstoku na uczestników czeka 20 lokali, w tym znane i cenione restauracje oraz nowe propozycje kulinarne. To między innymi Aplauz w Hotelu Opera, Casa Maya, Damascus, Eatallo, Tutto Italiano, Vero Hotel Leśny, Kurra, Lipcowy Ogród, Maho Sushi, Skórka Bistro Wino czy Trzy po Trzy w Kamienicy.

Sezonowe menu pełne smaku

Każda restauracja przygotowała specjalne trzydaniowe menu. W Skórka Bistro Wino pojawia się pierś z kaczki z purée z topinamburu i chałwy oraz halibut z sosem szafranowym i pudrem z kopru. Damascus zaprasza na kulinarne podróże w stronę Bliskiego Wschodu z trójkątnymi pierożkami, bakłażanem nadziewanym mięsem i baklavą czekoladową. Kurra proponuje tataki z kaczki z japońską nutą i podlaską lasagne na chrupiących plackach ziemniaczanych. Lipcowy Ogród poleca tatara z bawety z truflowym aioli, flank steka z sosem z zielonego pieprzu i deser z kremem mango-marakuja. Każde menu odzwierciedla kreatywne podejście szefów kuchni i sezonowe inspiracje.

Przestrzeń spotkań i kulinarnych odkryć

Festiwal nie ogranicza się do degustacji. Stanowi także przestrzeń wymiany doświadczeń kulinarnych oraz poznawania nowych trendów. Dla uczestników jest to okazja, by odkrywać smaki, które wykraczają poza codzienną rutynę. Restauracje w Białymstoku oferują różnorodne kuchnie – od tradycyjnej polskiej, przez europejską, po bliskowschodnią i azjatycką. W festiwalowym menu znajdą się zarówno propozycje dla smakoszy, jak i dla osób szukających wyjątkowych kulinarnych wrażeń. Udział w festiwalu wymaga rezerwacji na stronie RestaurantWeek.pl. Cena za trzydaniowe menu zaczyna się od 69,99 zł plus opłata rezerwacyjna.

Patronem medialnym wydarzenia jest BiałystokOnline.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas