U Matczaka. Wytwarzają lody na podstawie receptury z niemieckiej przedwojennej cukierni

2016.07.26 12:23
Przedwojenny, niemiecki przepis znajduje coraz większe uznanie wśród jedzących lody. Widać to również w Białymstoku.
U Matczaka. Wytwarzają lody na podstawie receptury z niemieckiej przedwojennej cukierni
Fot: Lody "u Matczaka"

Nie minęły jeszcze trzy miesiące od otwarcia w Białymstoku przy ul. Lipowej punktu z lodami tradycyjnymi, a już cieszą się one sporym zainteresowaniem. Lody "u Matczaka" to podlaska, rodzinna firma, która istnieje w branży od ponad 55 lat.

- Od początku działalności stosujemy tę samą, przedwojenną recepturę. Prekursorem wytwarzania lodów i założycielem firmy była Alina Matczak (mama męża). Stało się to za namową znajomej, która podczas wojny była wywieziona na roboty do Niemiec, gdzie pracowała w niemieckiej cukierni/lodziarni. Po powrocie do Sokółki, pani ta zapoznała Alinę Matczak z recepturą i technologią wytwarzania lodów tradycyjnych - mówi Jolanta Matczak współwłaścicielka firmy.

Jolanta Matczak wspomina również jak dawniej wytwarzano lody:

- W latach 60. rozpoczęto produkcję, praca była bardzo ciężka. Na przedwiośniu zwożono z zalewu duże ilości brył lodu, przykrywano je trocinami, aby zapobiec rozmrożeniu. Lód ten przez cały sezon był używany jako czynnik mroźniczy. W pierwszych latach lody ukręcano ręcznie. W 1965 r. została założona firma "Wytwórnia lodów tradycyjnych". Natomiast w latach 70. zakupiono pierwsze maszyny, z których dotychczas korzystamy.

Skład lodów, które sprzedaje zakład, to mleko, jaja, śmietanka i cukier. Firma zapewnia, że nie stosuje żadnych stabilizatorów, emulgatorów ani innych "polepszaczy".

- Nie używamy nawet mleka w proszku. Technologia produkcji naszych lodów trwa minimum 24 godziny. Czas ten jest niezbędny do dojrzewania bazy lodowej. Współcześni producenci lodów etap dojrzewania zastępują stabilizatorami czy emulgatorami również w celu uzyskania napowietrzenia (sztucznego zwiększenia objętości). Nasze lody nie są napowietrzone – wyjaśnia Matczak.

Firma wytwarza też lody na bazie jogurtu greckiego oraz sorbety, gdzie głównym składnikiem są owoce. Jako nowość w tym sezonie proponują lody bez cukru, z dodatkiem stewii i ksylitolu dla diabetyków i dbających o linię.

Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl

1275 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39