POLECAMY
W Akademickiej Szkole Ponadgimnazjalnej w Łomży powstanie nowy kierunek „Technikum browarnicze – browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe”. Uczniowie będą mogli dowiedzieć się m.in. o tym jak powstaje piwo, jak nadzorować produkcje, jakie maszyny są do tego używane. Zarząd Województwa Podlaskiego przyznał na ten cel 2 mln zł.
Nauka o piwie W Akademickiej Szkole Ponadgimnazjalnej (ASP) w Łomży powstanie nowy kierunek „Technikum browarnicze – browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe”. Uczniowie będą mogli zdobyć wiedzę o produkcji piwa z wykorzystaniem maszyn oraz o organizacji i ich nadzorowaniu. Głównym celem projektu jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego i kompetencji uczniów. Nowy kierunek powstanie dzięki funduszom wojewódzkim w ramach projektu: "Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki z 2019 r.". Szkoła otrzyma 2 mln zł dotacji. „Kształcenie rolnicze w regionie” Wicemarszałek Stanisław Derehajło uważa, że ten projekt przyczyni się do stworzenia lepszych perspektyw zawodowych dla młodzieży. - Jestem dumny, że miasto Łomża staje się ośrodkiem kształcenia rolniczego w naszym regionie. Kształcenie młodzieży, aby uzyskali kompetencje w branży technologii żywności pozwoli na stworzenie nowych gałęzi gospodarki w naszym regionie – powiedział wicemarszałek. Spotkania, wyjazdy, kursy, szkolenia W ramach projektu dla uczniów przygotowano wiele ciekawych działań. Jednym z nich będą grupowe warsztaty i spotkania z przedsiębiorcami. Ponadto uczniowie będą mogli uczestniczyć w wyjazdach edukacyjnych po całej Polsce, do browarów m.in. w Koszalinie, Zabrzu, Jędrzejowie czy Rakszawie. Każdy uczeń będzie mógł skorzystać z poradnictwa zawodowego czy zajęć psychologicznych. Głównymi zajęciami rozwijającymi będzie matematyka i język angielski. Dla najlepszych 15 uczniów przygotowano stypendia finansowe. Pieniądze z dotacji posłużą również do zakupu wyposażenia pracowni zawodowej. Warto dodać, że będzie ona zgodna z podstawą programową kształcenia dla zawodu technik technologii żywności o specjalności browarnictwo rzemieślnicze i przemysłowe. Młodzież będzie mogła wziąć udział w różnych kursach, stażach i szkoleniach m.in. kurs kipierski, szkolenie "Piwny Adept", szkolenie Food & Beer czyli związki jedzenia i piwa, kurs komputerowy ECDL.
Malwina Witkowska
24@bialystokonline.pl
Sport 14:51
Nauka 14:10
Aktualności 14:00
Kultura i Rozrywka 13:30
Aktualności 12:00
Praca 11:00
Kryminalne 10:10
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji