POLECAMY
W niektórych mrożonych warzywach może się znajdować groźna bakteria Listeria monocytogenes. Spowodowała już śmierć kilku osób na całym świecie.
Jak podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności bakteria Listeria monocytogenes tylko od 15 czerwca spowodowała śmierć 9 osób w Danii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Szwecji i Austrii (póki co w Polsce jeszcze do tego nie doszło). Odnotowano łącznie prawie 50 przypadków zakażenia tą bakterią. Wykryto ją w mrożonkach wyprodukowanych w 2016, 2017 i 2018 roku. A więc problem jest bardzo duży. "Aby zmniejszyć ryzyko infekcji, konsumenci powinni dokładnie gotować niegotowe do spożycia mrożone warzywa, nawet jeśli produkty te są powszechnie spożywane bez gotowania (np. w sałatkach i koktajlach). Dotyczy to szczególnie konsumentów najbardziej narażonych na listeriozę - takich jak osoby starsze, kobiety w ciąży, noworodki i dorośli z osłabionym układem odpornościowym" - informuje EFSA. Także Główny Inspektor Sanitarny apeluje, by nie dodawać mrożonych warzyw do potraw i "zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu". Zakażenie bakterią Listeria monocytogenes objawia się podobnie jak grypa bądź zapalenie dróg moczowych. U kobiet w ciąży może doprowadzić do śmierci płodu oraz poronień. U osób starszych zaś na skutek zakażenia może dojść do zapalenia opon mózgowych czy sepsy. Prawdopodobnym źródłem zatruć jest kukurydza słodka.
Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl
Aktualności 18:30
Aktualności 16:30
Kryminalne 14:30
Sport 13:32
Biznes 13:18
Kultura i Rozrywka 13:00
Kryminalne 12:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji