POLECAMY
Śledzie nie muszą kojarzyć się wyłącznie z wigilijnym stołem. Połączenie klasycznych filetów z delikatną miodowo-cytrynową nutą tworzy potrawę aromatyczną oraz wyraźną w smaku. Te śledzie zachwycającą każdego, kto je spróbuje!
Śledzie w takim wydaniu są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako świąteczna przystawka, lecz także w codziennym menu. Zobacz przepis krok po kroku. Składniki: • 300 g solonych filetów śledziowych + mleko lub woda do namoczenia • 1/2 szklanki oleju • 1 duża cebula • 2 płaskie łyżki płynnego miodu • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka skórki z cytryny • 1 listek laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • pieprz do smaku Przygotowanie Filety śledziowe wymocz w mleku lub wodzie, a następnie delikatne osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Olej wymieszaj z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz startą skórką z cytryny. Śledzie z cebulą połącz z zalewą. Całość dopraw odrobiną pieprzu i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły". Wskazówki: • Szklanka użyta w przepisie posiada pojemność 250 ml. • Możesz użyć filetów w oleju – wtedy ich nie mocz. Olej zlej i połącz z resztą składników zalewy.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Kulinaria 13:30
Sport 13:00
Kultura i Rozrywka 12:02
Aktualności 12:00
Sport 11:00
Aktualności 10:10
Sport 09:21
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji