Białystok Online

Kulinaria

Aromatyczne śledzie z miodem i cytryną. Szybko znikną ze świątecznego stołu!

2025.11.28 13:30
Aromatyczne śledzie z miodem i cytryną. Szybko znikną ze świątecznego stołu!
Fot: www.dibloguje.pl

Śledzie nie muszą kojarzyć się wyłącznie z wigilijnym stołem. Połączenie klasycznych filetów z delikatną miodowo-cytrynową nutą tworzy potrawę aromatyczną oraz wyraźną w smaku. Te śledzie zachwycającą każdego, kto je spróbuje!

Śledzie w takim wydaniu są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się nie tylko jako świąteczna przystawka, lecz także w codziennym menu. Zobacz przepis krok po kroku.

Składniki:

• 300 g solonych filetów śledziowych + mleko lub woda do namoczenia
• 1/2 szklanki oleju
• 1 duża cebula
• 2 płaskie łyżki płynnego miodu
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka skórki z cytryny
• 1 listek laurowy
• 2 ziarna ziela angielskiego
• pieprz do smaku

Przygotowanie

Filety śledziowe wymocz w mleku lub wodzie, a następnie delikatne osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Olej wymieszaj z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz startą skórką z cytryny. Śledzie z cebulą połącz z zalewą. Całość dopraw odrobiną pieprzu i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".

Wskazówki:

• Szklanka użyta w przepisie posiada pojemność 250 ml.
• Możesz użyć filetów w oleju – wtedy ich nie mocz. Olej zlej i połącz z resztą składników zalewy.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas