Białystok Online

Kulinaria

Chleb z naczynia żaroodpornego. Domowe pieczywo, które zawsze się udaje

2025.09.26 13:00
Chleb z naczynia żaroodpornego. Domowe pieczywo, które zawsze się udaje
Fot: www.dibloguje.pl

Domowe pieczywo z chrupiącą skórką i miękkim środkiem można przygotować bez specjalnych umiejętności. Ten sprawdzony przepis udaje się za każdym razem i pokazuje, że wypiek chleba w domu wcale nie musi być trudny.

Nie ma to jak świeże pieczywo na śniadanie. Ciasto można zagnieść wieczorem, aby rano w domu uniósł się zapach pieczonego chleba. Taki wypiek nie tylko smakuje lepiej niż ze sklepu, lecz także kosztuje mniej niż bochenek z piekarni.

Składniki na bochenek 1142 g (naczynie 18 × 27 cm):

• 750 g mąki pszennej chlebowej typ 750
• 500 ml wody
• 25 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka soli
• 2 łyżki oleju

Opcjonalnie:

• około 80 g pestek dyni lub innych ziaren

Przygotowanie krok po kroku:

Zaczyn

Cukier i pokruszone drożdże zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj łyżkę mąki i ponownie przemieszaj. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 10 minut. W przypadku drożdży suchych ten etap nie jest konieczny.

Ciasto

Mąkę, sól, zaczyn lub drożdże suche i olej wymieszaj mikserem z końcówkami tzw. hakami, a następnie ręcznie wyrób do momentu uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto w misce przykryj bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aby podwoiło swoją objętość. Na tym etapie możesz dodać pestki dyni lub inne ziarna.

Jeśli chcesz upiec chleb kolejnego dnia, miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Rano je wyrób, połącz z ziarnami i uformuj w chleb. Odstawić na około 60 minut, aby ciasto się ogrzało i podrosło. Dalej postępuj według kroków poniżej.

Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i wstaw do niego naczynie żaroodporne z pokrywką. Następnie naczynie delikatnie posmaruj olejem, włóż do niego wyrośnięte ciasto i przykryj. Temperaturę zmniejsz do 180-190 stopni. Chleb piecz przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 30 minut bez.

Studzenie

Gotowe pieczywo ostudź na kratce ustawionej nad zlewem, co ułatwi odparowanie wilgoci.

Wskazówki:

• Jeśli nie posiadasz mąki pszennej chlebowej typ 750 to nic straconego. Chleb również wyjdzie, jeśli użyjesz mieszanki mąk lub nawet samej mąki tortowej.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas