POLECAMY
Domowe pieczywo z chrupiącą skórką i miękkim środkiem można przygotować bez specjalnych umiejętności. Ten sprawdzony przepis udaje się za każdym razem i pokazuje, że wypiek chleba w domu wcale nie musi być trudny.
Nie ma to jak świeże pieczywo na śniadanie. Ciasto można zagnieść wieczorem, aby rano w domu uniósł się zapach pieczonego chleba. Taki wypiek nie tylko smakuje lepiej niż ze sklepu, lecz także kosztuje mniej niż bochenek z piekarni. Składniki na bochenek 1142 g (naczynie 18 × 27 cm): • 750 g mąki pszennej chlebowej typ 750 • 500 ml wody • 25 g drożdży świeżych lub 10 g suchych • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 2 łyżki oleju Opcjonalnie: • około 80 g pestek dyni lub innych ziaren Przygotowanie krok po kroku: Zaczyn Cukier i pokruszone drożdże zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą i wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj łyżkę mąki i ponownie przemieszaj. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 10 minut. W przypadku drożdży suchych ten etap nie jest konieczny. Ciasto Mąkę, sól, zaczyn lub drożdże suche i olej wymieszaj mikserem z końcówkami tzw. hakami, a następnie ręcznie wyrób do momentu uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto w misce przykryj bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aby podwoiło swoją objętość. Na tym etapie możesz dodać pestki dyni lub inne ziarna. Jeśli chcesz upiec chleb kolejnego dnia, miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Rano je wyrób, połącz z ziarnami i uformuj w chleb. Odstawić na około 60 minut, aby ciasto się ogrzało i podrosło. Dalej postępuj według kroków poniżej. Pieczenie Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i wstaw do niego naczynie żaroodporne z pokrywką. Następnie naczynie delikatnie posmaruj olejem, włóż do niego wyrośnięte ciasto i przykryj. Temperaturę zmniejsz do 180-190 stopni. Chleb piecz przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 30 minut bez. Studzenie Gotowe pieczywo ostudź na kratce ustawionej nad zlewem, co ułatwi odparowanie wilgoci. Wskazówki: • Jeśli nie posiadasz mąki pszennej chlebowej typ 750 to nic straconego. Chleb również wyjdzie, jeśli użyjesz mieszanki mąk lub nawet samej mąki tortowej.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.02 20:52
Aktualności 2025.10.02 18:00
Sport 2025.10.02 16:22
Kultura i Rozrywka 2025.10.02 16:00
Kryminalne 2025.10.02 16:00
Sport 2025.10.02 14:19
Aktualności 2025.10.02 13:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji