Białystok Online

Kulinaria

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką. Jest proste, smaczne i tanie!

2025.11.21 13:10
Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką. Jest proste, smaczne i tanie!
Fot: www.dibloguje.pl

Jeśli szukacie smacznego i łatwego w przygotowania wypieku, które zachwyci domowników – ten przepis wam się spodoba. Ciasto znika błyskawicznie, jeszcze zanim zdąży ostygnąć.

Dobre ciasto nie musi być skomplikowane. Można je szybko upiec ze składników, które są dostępne praktyczne w każdym domu. Dziś chcielibyśmy się podzielić sprawdzonym przepisem na puszysty i aromatyczny wypiek z jabłkami i kruszonką. Sami się przekonajcie, że przygotowanie go jest naprawdę proste.


Składniki na formę 12 x 30 cm:

Ciasto:

• 3/4 szklanki cukru
• 1 jajko
• 2 szklanka mąki pszennej
• 1 szklanka maślanki
• 1/2 szklanki oleju
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

• 2 jabłka
• odrobina kaszy manny

Kruszonka:

• 50 g masła
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 3/4 szklanki mąki pszennej


Przygotowanie:

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło, mąkę i cukier połącz palcami na kruszonkę o grudkowatej konsystencji mokrego piasku.

Jajko utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo połącz z maślanką i olejem. Na końcu całość wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do blachy wysłanej papierem do pieczenia, następnie oprósz je odrobiną kaszy manny i wyłóż równomierną warstwę startego jabłka. Wierzch posyp kruszonką.

Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Po ostygnięciu możesz je oprószyć cukrem pudrem.


Wskazówki:

• Szklanka użyta w przepisie posiada pojemność 250 ml.
• Zamiast maślanki można użyć np. kefiru lub jogurtu naturalnego.
• Jabłka można zastąpić innymi owocami.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas