POLECAMY
Jeśli szukacie smacznego i łatwego w przygotowania wypieku, które zachwyci domowników – ten przepis wam się spodoba. Ciasto znika błyskawicznie, jeszcze zanim zdąży ostygnąć.
Dobre ciasto nie musi być skomplikowane. Można je szybko upiec ze składników, które są dostępne praktyczne w każdym domu. Dziś chcielibyśmy się podzielić sprawdzonym przepisem na puszysty i aromatyczny wypiek z jabłkami i kruszonką. Sami się przekonajcie, że przygotowanie go jest naprawdę proste. Składniki na formę 12 x 30 cm: Ciasto: • 3/4 szklanki cukru • 1 jajko • 2 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka maślanki • 1/2 szklanki oleju • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: • 2 jabłka • odrobina kaszy manny Kruszonka: • 50 g masła • 1/4 szklanki cukru pudru • 3/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło, mąkę i cukier połącz palcami na kruszonkę o grudkowatej konsystencji mokrego piasku. Jajko utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo połącz z maślanką i olejem. Na końcu całość wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do blachy wysłanej papierem do pieczenia, następnie oprósz je odrobiną kaszy manny i wyłóż równomierną warstwę startego jabłka. Wierzch posyp kruszonką. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Po ostygnięciu możesz je oprószyć cukrem pudrem. Wskazówki: • Szklanka użyta w przepisie posiada pojemność 250 ml. • Zamiast maślanki można użyć np. kefiru lub jogurtu naturalnego. • Jabłka można zastąpić innymi owocami.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Biznes 14:10
Kulinaria 13:10
Kryminalne 12:40
Aktualności 10:20
Sport 10:00
Kultura i Rozrywka 09:00
Sport 08:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji