Białystok Online

Kulinaria

Co zrobić z dyni? Przepis na jesiennie placuszki

2025.10.17 13:40
Co zrobić z dyni? Przepis na jesiennie placuszki
Fot: www.dibloguje.pl

Dynia to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw sezonowych. Złociste placuszki z dodatkiem szczypiorku to szybki i prosty sposób na posiłek, który sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i danie główne.

Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy trafiła w XVI wieku. Szybko stała się popularnym składnikiem w kuchniach na całym kontynencie. W Polsce od dawna pojawia się na jesiennych stołach, przede wszystkim w zupach i pieczonych potrawach. Współcześnie z dyni można przygotować wiele prostych i smacznych dań, które dodatkowo są wartościowe pod względem odżywczym. Warzywo jest niskokaloryczne i zawiera niewiele tłuszczu. Jest też źródłem błonnika, witamin A, C i E oraz minerałów, takich jak potas, magnez czy fosfor. Jeśli nie masz pomysłu co przygotowć z dyni, zrób lekkie placuszki.

Składniki na 15 sztuk:

• 450 g obranej dyni
• 1 jajko
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 5 łyżek jogurtu naturalnego lub kefiru
• 1 łyżka suszonego szczypiorku (płaska; można użyć świeżego, ale 2-3 razy więcej)
• 1/2 łyżeczki soli
• pieprz do smaku
• tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Obraną dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtko utrzyj do białości i następnie połączyć z mąką oraz jogurtem lub kefirem. Do mieszanki mączno-żółtkowej dodaj dynię i na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białka. Masę dopraw według własnego smaku.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki wykładaj dość spore porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.

Wskazówki:

• Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml.
• Szczypior można pominąć lub zastąpić np. koperkiem, natką pietruszki lub innymi ziołami.
• Placki najlepiej smażyć na niewielkiej mocy planika, aby dynia zrobiła się miękka.
• Placuszki dobrze smakują np. ze śmietaną czy sosem czosnkowym.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas