POLECAMY
Czereśnie marynowane to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Słodycz owoców przełamuje kwasowość octu oraz aromat przypraw. To wyrazisty dodatek do dań wytrawnych i przekąsek.
Czereśnie najczęściej wykorzystywane są w deserach, kompotach i konfiturach. Rzadziej pojawiają się w kuchni wytrawnej, choć dobrze znoszą marynowanie i wyraźnie zyskują na smaku w połączeniu z przyprawami korzennymi i octem. Efektem jest słodko-kwaśny dodatek, który sprawdza się między innymi przy mięsach pieczonych, pasztetach, wędlinach lub twardych serach. Składniki na 1 kg czereśni: • 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami) Zalewa: • 1 litr wody • 250 ml octu winnego • 100 g cukru Dodatki do każdego słoika o pojemności 720 ml: • 2 liście wiśni • 3 goździki • 3 ziarenka czarnego pieprzu • 2 ziarenka ziela angielskiego • 2 szczypty gorczycy • 1 liść laurowy Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z octem i cukrem, mieszając do rozpuszczenia cukru. W międzyczasie przygotuj wyparzone słoiki oraz przyprawy. Do każdego słoika włóż liście wiśni, następnie czereśnie i pozostałe dodatki. Całość zalej gorącą marynatą i szczelnie zakręć. Słoiki pasteryzuj w garnku z gorącą wodą. Dla pojemności 720 ml zalecany czas wynosi 20 minut. Mniejsze słoiki wystarczy gotować przez 15 minut. Po wyjęciu z wody ustaw je do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Wskazówki: • Do marynowania najlepiej wybrać owoce twarde, dojrzałe, z ogonkami i pestkami. Dzięki temu czereśnie nie rozpadną się podczas pasteryzacji i zachowają jędrność. Należy je dokładnie umyć oraz odsączyć. • Czereśnie marynowane sprawdzają się jako dodatek do mięs, pasztetów i twardych serów. Można je również podawać jako element przystawek, na przykład w połączeniu z grzankami, orzechami lub konfiturą z cebuli. Tego rodzaju przetwory wciąż rzadko pojawiają się w domowych spiżarniach. Z powodzeniem mogą jednak uzupełnić sezonowe zapasy o mniej oczywistą, wytrawną propozycję.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Kryminalne 18:00
Aktualności 15:47
Sport 15:30
Aktualności 14:20
Sport 13:20
Kultura i Rozrywka 13:10
Kulinaria 13:08
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji