POLECAMY
Czy wiesz, że około 80% jedzenia z supermarketu nie istniała jeszcze 100 lat temu? Okazuje się, że żywność "udoskonalana", kusząca smakiem i zapachem, wyrządza wiele szkód naszemu organizmowi. Jak więc wybierać produkty, aby były smaczne i zdrowe?
Żywność prosto z Natury W czasach masowej produkcji żywności coraz więcej ludzi chętnie sięga po tzw. ekologiczną żywność. Jest to żywność uprawiana w taki sposób, jak niegdyś robili to nasi dziadkowie i pradziadkowie – w hodowli zwierząt nie stosuje się antybiotyków i hormonów, w uprawach roślin rezygnuje się ze sztucznych środków ochrony - używa się za to nawozów zielonych oraz maszyn i narzędzi chroniących glebę. Co to oznacza dla konsumenta? Zdecydowanie lepszą jakość produktów, która przekłada się na zdrowie. Plony upraw ekologicznych są bogate w witaminy i minerały, są również pozbawione "chemii". Na bazie ekologicznych roślin powstaje wiele smacznych i zdrowych produktów - propozycje śniadaniowe, obiadowe, przekąski, dania gotowe czy też żywność dla osób o szczególnych wymaganiach (dla dzieci, diabetyków, alergików oraz produkty bezglutenowe). Innym "grzechem" masowej produkcji żywności jest ograniczenie upraw wielu odmian roślin. Uprawy ekologiczne niejednokrotnie sięgają po całe spektrum również i tych mniej popularnych gatunków, dzięki czemu mamy dostęp do bogactwa oferowanego przez Matkę Naturę. Minus żywności ekologicznej Najczęstszym zarzutem, dotyczącym żywności ekologicznej, jest cena. Niestety, ze względu na sposób produkcji i ścisłą kontrolę gospodarstw ekologicznych, ceny tego typu produktów są wyższe niż ceny żywności pochodzącej z upraw masowych. Może to skutecznie zniechęcić do zakupów, lecz zastanówmy się przez chwilę – ile wydajemy na leki i wizyty u lekarzy? Ile jest chorób, których przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie i żywność przetworzona? Dzięki zmianie diety, możemy wzmocnić układ odpornościowy, wyleczyć się z niektórych chorób, bądź też zmniejszyć objawy wielu dolegliwości. To są niewątpliwe korzyści widoczne dopiero po dłuższym czasie zdrowego odżywiania. Do pełni zdrowia – nie tylko zdrowa żywność Żywność ekologiczna powoli pojawia się w supermarketach, lecz największy wybór czeka na konsumenta w sklepach ze zdrową żywnością. Jednym z takich sklepów w Białymstoku jest nowo otwarty Ale Zielony Sklep, w którym klienci, oprócz ekologicznej żywności, znajdą również naturalne kosmetyki, biodegradowalne środki czystości, ręcznie robione mydła, ziołowe nalewki i inne produkty św. Hildegardy, herbaty, przyprawy, suplementy diety, a także szeroki wybór książek o zdrowiu, czy też ekologiczne artykuły higieniczne dla kobiet. Sklepy ze zdrową żywnością to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy mają już dość zatłoczonych i hałaśliwych supermarketów. To miejsca, w których klient będzie miał większy wybór zdrowej żywności niż w zwykłym sklepie. Niektóre sklepy, jak na przykład Ale Zielony Sklep, poszerzają swój asortyment o wiele innych zdrowotnych produktów. Dodatkowo obsługa zawsze służy pomocą i wiedzą, dzięki czemu zakupy stają się jeszcze większą przyjemnością. Więcej informacji na stronie internetowej: AleZielonySklep Adres sklepu: ul. Białówny 2, lok. 10, Białystok [ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
Aktualności 12:30
Biznes 12:00
Ciekawostki 11:49
Aktualności 10:00
Kultura i Rozrywka 09:39
Sport 08:00
Zdrowie 08:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji