POLECAMY
Kuchenne rewolucje to jedyny ratunek dla upadającej knajpy czy ściema i marketing w najczystszej postaci? Co na to Podlasie?
Cały świat oszalał. Restauracje, puby i bary mleczne biją się o gwiazdki Michelin, zabijając od wejścia jakością obsługi i superwysublimowanym menu. Nie ma już klimatycznej Pani Jadzi, która z fajką w zębach nad mielonym z zasmażką grzecznie zagajała do potencjalnego konsumenta "czego?". Zanika wielowiekowa tradycja znajomego zapachu tłuszczu i bigosu, witającego Pana Waldka, co zwykł jadać zupę grzybową zawsze we wtorki o 13. Dziś Pan Waldek gubi się w karcie dań gdzieś między kurkami w sosie dijon a kremem z mielonej soczewicy – specjalnościami barów mlecznych. Jak żyć? Nawet stołówki szkolne zamieniają się w poligon Masterchefa, ze zwykłej szczawiowej robiąc "fantastyczny" puszysty krem, do którego nie wiadomo, z której strony podejść. Tak właśnie Kuchenne Rewolucje ratują Podlasie. Dokonuje się zmiana, jakiej nasze żołądki mogą nie wytrzymać. Wyrafinowane gusta niekwestionowanej królowej polskiej jadłodajni wyrzucają z naszych restauracji, jak Pepper’s, czy Bar u Marka, rasowe, jędrne, tłuste kotlety, zastępując je równie tłustą i jędrną babką ziemniaczaną pod podstępnie zmienioną nazwą. Ściema. Z drugiej strony: Przykłady rewolucji kulinarnych na Podlasiu ewidentnie pokazują, że gastronomia u nas jednak wymaga remontu. Bardzo fajnie, że jest opcja pokazania się w telewizji, że jest opcja lansu w programie o niemałej w końcu oglądalności. Nowogród, Augustów, Knyszyn, Białystok już skorzystały. Reszta Podlasia jest w drodze. Zamiast znowu narzekać, cieszmy się z tych zmian. Co prawda u Marka jeszcze nie byłem, ale Peppersa szczerze kochałem, i przed, i po rewolucjach. Myślę, że warto sprawdzić, co zmajstrowała Pani Gessler w pozostałych knajpach na Podlasiu. Zamiast narzekać – korzystajmy. Zabierz rodzinę do restauracji, baru, pubu. Zjedzcie w niedzielę lody, we czwartek zupę. I polecajcie miejsca, gdzie jest szczerze fajnie i smacznie. Kuchenne Rewolucje zmieniają dość konkretnie nasz obraz jedzenia. Ja na przykład lubię jeść. I lubię zjeść ładnie. Nie tylko smacznie. Polecam wszystkim!
Piotr Czubaty
24@bialystokonline.pl
Drogówka 2025.10.15 19:50
Aktualności 2025.10.15 17:00
Aktualności 2025.10.15 14:25
Sport 2025.10.15 14:11
Kultura i Rozrywka 2025.10.15 13:09
Drogówka 2025.10.15 12:20
Nauka 2025.10.15 12:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji