POLECAMY
W jednej z partii mąki jaglanej wykryto pestycyd chlorpiryfos przekraczający dopuszczalne normy. Produkt trafił już do sklepów, dlatego GIS zaleca, by go nie używać.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) w swoim najnowszym komunikacie poinformował, że partia mąki jaglanej dostępna w sklepach zawiera chlorpiryfos – substancję, która w nadmiarze może zagrażać zdrowiu. Dystrybutor natychmiast rozpoczął wycofywanie produktu, a eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH analizują przyczyny skażenia. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje cały proces, aby niebezpieczna partia nie trafiła do konsumentów. Szczegóły produktu: • Nazwa: Mąka jaglana, opakowania 1 kg, 5 kg i 25 kg • Numer partii: 06 2025 • Najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026 • Dystrybutor: „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn Czym jest chlorpiryfos? To pestycyd z grupy organofosforanów, stosowany do ochrony roślin. W wysokich stężeniach działa neurotoksycznie – może wpływać na układ nerwowy, zaburzać pracę enzymów w organizmie i powodować objawy zatrucia (np. nudności, bóle głowy, zawroty głowy, w skrajnych przypadkach poważniejsze problemy zdrowotne). Najwyższy Dopuszczalny Poziom (NDP) to granica bezpieczeństwa dla pestycydów w żywności. Jeśli poziom chlorpiryfosu w produkcie przekracza NDP, oznacza to, że mąka może potencjalnie zagrażać zdrowiu konsumentów i nie powinna być spożywana.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Aktualności 18:00
Uroda 17:00
Aktualności 16:00
Turystyka 14:30
Kryminalne 14:00
Sport 13:06
Biznes 13:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji