POLECAMY
W jednej z partii jaj dostępnych w sklepach wykryto bakterie Salmonella, które mogą być przyczyną poważnych zatruć. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) apeluje o ostrożność.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że podczas działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj z partii wymienionej poniżej. Spożycie zakwestionowanego produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów zaleca się natychmiastowy kontakt z lekarzem. Objawy zatrucia pałeczkami Salmonella: • biegunka, • bóle brzucha, gorączka, dreszcze, • osłabienie, odwodnienie (suchość w ustach, mało moczu). Szczegóły dotyczące produktów: • Nazwa produktu: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M • Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2 • Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025 • Kod kreskowy: 5 903427 303134 • Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE Reakcja producenta i służb kontrolnych: Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu firma Jantex Polska Sp. z o.o. wdrożyła procedury bezpieczeństwa zgodne z systemem HACCP. Producent ustalił źródło pochodzenia jaj oraz poinformował odbiorców o ryzyku. Wstrzymano sprzedaż jaj pochodzących z tej samej fermy do czasu uzyskania wyników badań. Dodatkowo zapowiedziano dezynfekcję zakładu i sprzętu produkcyjnego. Działania kontrolne prowadzi również Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej, który nadzoruje dalszą dystrybucję produktu i przekazuje informacje do odpowiednich instytucji.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Kryminalne 18:30
Aktualności 16:30
Kulinaria 15:00
Aktualności 14:30
Praca 14:00
Kultura i Rozrywka 13:30
Sport 13:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji