POLECAMY
W partii tatara wołowego wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga. Produkt jest pilnie wycofywany ze sprzedaży. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu zaleca się kontakt z lekarzem.
Kontrola Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykazała zakażenie bakterią STEC jednej z partii tatara wołowego. Chodzi o 200-gramowe opakowanie tatara o numerze partii 1032604. Producentem żywności jest Zakłady Mięsne Łuków S.A. Produkt jest przydatny do spożycia do 26 kwietnia. Państwowa Inspekcja Pracy po przeprowadzonej kontroli uzyskała wynik pozytywny w czterech z pięciu próbek. Wspomniana bakteria może powodować problemy zdrowotne. Komunikat GIS. Produkt jest wycofywany W komunikacie wskazano na krwotoczne zapalenie okrężnicy oraz istniejące ryzyko bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może dojść do poważniejszych schorzeń: zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz zakrzepowej plamicy małopłytkowej. "Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu" - czytamy na stronie internetowej GIS. Proces przebiega pod ścisłą kontrolą odpowiednich organów.
Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl
Aktualności 17:50
Praca 17:24
Zdrowie 16:24
Kultura i Rozrywka 16:00
Aktualności 15:20
Ciekawostki 15:00
Biznes 14:02
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji