POLECAMY
Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności - wykryto bakterię Salmonelli w partii produktu "Stek z krokodyl" oraz na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych. Sprawdź, czy nie masz ich w domu.
Pałeczki salmonelli na powierzchni jaj Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Szczegóły: Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903 Zakład Pakowania Jaj posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903 poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowej partii jaj. Zarówno zakład pakowania jaj, jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych. Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. Salmonella drugi raz z rzędu w tym samym produkcie W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu "Stek z krokodyla" wykryto bakterie Salmonella. Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Szczegóły: Nazwa produktu: Stek z krokodyla, 250 g, mrożony Numer partii: 2501263 Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023 Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk Importer niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella zablokował kwestionowany produkt, poinformował swoich odbiorców o konieczności wstrzymania sprzedaży. Odbiorcy poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży i zutylizowaniu kwestionowanej partii w miejscach sprzedaży. Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Warto zauważyć, że to nie pierwszy taki przypadek wykrycia bakterii w tym produkcie. Ostatnim razem wykryto salmonellę w stekach z krokodyla w maju tego roku.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl
Turystyka 00:31
Aktualności 2025.11.03 19:00
Aktualności 2025.11.03 17:00
Kultura i Rozrywka 2025.11.03 15:10
Aktualności 2025.11.03 15:00
Biznes 2025.11.03 14:10
Sport 2025.11.03 14:10
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji