II Dni Czeskie: Nie tylko piwo! - odkrywamy Czechy z Jakubem Medkiem | degustacja i opowieść

dodane dnia: 2023-10-24 przez: Dali01
Impreza Patronat BiałystokOnline.pl
II Dni Czeskie: Nie tylko piwo! - odkrywamy Czechy z Jakubem Medkiem | degustacja i opowieść
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2023-10-27
Organizatorzy zapraszają na II Dni Czeskie: Nie tylko piwo! - odkrywamy Czechy z Jakubem Medkiem | degustacja i opowieść.

Morawy to magiczna winiarska kraina, stanowiąca niemal 1/3 obszaru całej Republiki Czeskiej, a winorośl uprawia się tam od czasów rzymskich. To punkt wyjścia do podróży po Czechach, którą odbędziemy z okazji II Dni Czeskich wspólnie z dziennikarzem Jakubem Medkiem. Morawskie smaki i dziennikarskie smaczki odkryją przed nami wiele czeskich tajemnic i zachęcą do dalszych poszukiwań. Gościem wydarzenia będzie także Jan Blejsz z Czeskiego Centrum w Warszawie.

Czechy – nie tylko piwo! – stwierdził Jakub Medek, gdy zaprosiliśmy go do pełnienia gospodarza wieczoru czeskiego w Above Business Spot. I choć w repertuarze naszego baru nie zabraknie piwa, to nasz kulturalny wieczór wzbogacimy o starannie wyselekcjonowane smaki z czeskich winnic oraz apetyczne przekąski, za co odpowiada sommelier Łukasz Szczepański. Na co dzień spotkać możecie go w restauracji Kwestia Czasu i Wspólny Stół w Supraślu, ale tego wieczora przekonacie się jak ważną częścią jego kulinarnej przygody są wina. Spróbujemy tak charakterystycznego dla Moraw Ryzlinka Rynskiego, Frankovki, ale także wina ze szczepu Palava czy gwiazdy czeskich win naturalnych - Bél. Łącznie mam dla was pięć etykiet.

Ale najważniejsze jak zwykle będzie spotkanie. Jakub Medek to urodzony w Czechach, białostoczanin, dziennikarz radia Tok FM. Szykuje na ten wieczór wiele anegdot, ciekawostek i faktów, po raz pierwszy w Białymstoku tak szeroko opowie o Czechach i ich dniu dzisiejszym, a my będziemy delektować się tą podróżą.

Jakub Medek pasjonuje się przyrodą, kulturą i polityką. Obserwuje z perspektywy Białegostoku to, co dzieje się codziennie w Czechach, ale także Słowacji, a w wolnych chwilach w kuchni eksperymentuje z czeskimi przepisami. Ciekawość jest jego cechą naczelną i dzięki niej zaprowadzi nas w zaułki czeskiej mentalności, ale także opowie o tym, co dziś Czechów trapi, co cieszy, co mamy wspólnego, a co nas zdecydowanie różni.

Poznając regiony Czech zajrzymy także do czeskich winnic, skąd pochodzą znakomite białe wina, ale także spróbujemy czerwonych klasyków. Do wina zaserwujemy przekąski, które tym razem przygotuje kuchnia restauracji hotelu Cristal.

Start o godz. 20:00.

1321 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39