Kontrola mięsa w Podlaskiem. Brakowało ważnych informacji dotyczących np. producenta

2017.02.01 07:58
Brak danych producenta, klasy jakości handlowej czy informacji dotyczących kraju pochodzenia bądź miejsca chowu lub uboju zwierzęcia – m.in. takie nieprawidłowości wykrył WIIH w Białymstoku podczas kontroli mięsa i jego przetworów.
Kontrola mięsa w Podlaskiem. Brakowało ważnych informacji dotyczących np. producenta
Fot: pixabay.com

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku poinformował o wynikach kontroli mięsa i przetworów mięsnych przeprowadzonej w czwartym kwartale ubiegłego roku. Inspektorzy sprawdzali działające na terenie woj. podlaskiego podmioty należące do sieci handlowych i sklepy detaliczne. Zbadano łącznie 30 partii mięsa i jego przetworów.

Zakwestionowano 8 partii produktów, w tym schab wieprzowy bez kości i polędwiczki surowe wieprzowe, ponieważ na wywieszce dla klienta, znajdującej się w miejscu sprzedaży, nie podano danych dotyczących producenta oraz szynkę wieprzową bez kości ze względu na brak danych wskazujących na wytwórcę zarówno na etykiecie produktu, jak i na wywieszce dla konsumenta.

Natomiast schab wieprzowy bez kości (chłodzony) został zakwestionowany, bo na etykiecie producenta brakowało informacji dotyczących kraju pochodzenia bądź miejsca chowu lub uboju oraz kodu partii identyfikującej mięso. Ta sama nieprawidłowość dotyczyła szynki wieprzowej bez kości (chłodzonej).

Zaś na 3 partiach mięsa drobiowego nie było na wywieszkach dla klienta znajdujących się w miejscu sprzedaży wskazania na klasę jakości handlowej (tj. nie określono, ile procent "mięsa znajduje się w mięsie").

Na przedsiębiorców, u których wykryto nieprawidłowości, nałożono kary pieniężne.

Dorota Mariańska
dorota.marianska@bialystokonline.pl

1755 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39