POLECAMY
Miód z Sejneńszczyzny to kolejny po fasoli wrzawskiej, polski produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Obszar produkcji miodu położony jest w dorzeczu Niemna na pograniczu Polski i Litwy, na terytorium mezoregionu Pojezierza Wschodniosuwalskiego. Do miodu wytworzonego po stronie polskiej odnosi się określenie "miód z Sejneńszczyzny", a "Lazdiju krašto medus" - do miodu wytworzonego po stronie litewskiej. Pod tą nazwą może być sprzedawany wyłącznie miód pszczeli nektarowy - wielokwiatowy. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. Miód wytwarzany jest w oparciu o kilkadziesiąt charakterystycznych dla tego obszaru gatunków roślin miododajnych, m.in. różne gatunki wierzb, klonów, mniszka pospolitego, koniczyny białej i łąkowej, ze znacznym udziałem roślin motylkowych. Odznacza go charakterystyczny silny aromat oraz goryczkowaty posmak. Cechą specyficzną miodu jest również zabarwienie - od ciemnożółtego do ciemnozłotego oraz lekkie zmętnienie.
andy
24@bialystokonline.pl
Aktualności 17:30
Sport 17:05
Kultura i Rozrywka 16:00
Aktualności 15:00
Kulinaria 13:30
Kultura i Rozrywka 13:11
Aktualności 12:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji