Noc Restauracji. Pyszne dania i zniżki w 21 białostockich lokalach [ZDJĘCIA]

2014.05.28 00:00
To będzie trzecia odsłona Nocy Restauracji. W najbliższy piątek (30.05) białostoczanie będą mogli popróbować wyjątkowych dań w atrakcyjnych cenach. Zapowiada się pyszna zabawa!
Noc Restauracji. Pyszne dania i zniżki w 21 białostockich lokalach [ZDJĘCIA]
Fot: materiały organizatora
Szef kuchni Restauracji Bukiet Smaków, Mariusz Olszański na Noc Restauracji przygotuje pstrąga

Noc Restauracji, to wydarzenie, którego nie może opuścić żaden smakosz. Jego idea nawiązuje do Nocy Muzeów. Tak jak placówki kulturalne, restauracje na jeden wieczór przygotują coś wyjątkowego - będą to nowe dania, ale również dodatkowe atrakcje.

- Bawimy się w trzech miastach: Białymstoku, Poznaniu i Warszawie oraz w innych częściach Polski: Tykocinie czy Mierzęcinie - mówi Hubert Gonera, koordynator akcji.
W Białymstoku w wydarzeniu weźmie udział 21 lokali.
- Celowo trzymamy tę liczbę na poziomie dwudziestu. Chcemy, żeby było to wyróżnienie - tłumaczy.

Oryginalne dania

Lokale biorące udział w Nocy Restauracji to miejsca oryginalne, z autorską kuchnią. Nie zjemy w nich fast foodów, czy odgrzewanych potraw.

- Specjalizujemy się w kuchni podlaskiej. Po kaczkę sięgamy często i wychodzi nam dobrze - opowiada Halina Muszyńska z Centrum Astoria.
Tam zostanie przygotowana pierś z kaczki z jabłkiem i konfiturą porzeczkową z kopytkami. Oprócz tego w nocnym menu znajdzie się m.in. szaszłyk z jelenia.

Z pewnością jedne z najoryginalniejszych dań zaserwuje Peter Vrochopoulus, pochodzący z USA szef kuchni hotelu Cristal.
- Zależało mi, by każdy element pochodził z Podlasia, nie ma żadnego z zewnątrz - mówi o składnikach tatara z żubra z żubrówką, jajkiem przepiórczym i trawą żubrową.

Do tradycji białostockiej będzie nawiązywać popisowa potrawa, w na co dzień chwalącej się czeską kuchnią, Gospody u Szwejka.
- Chcieliśmy iść w stronę hotelu Ritz, który podawał bażanta - mówi przedstawicielka Gospody, która poda pierś bażanta w sosie rozmarynowym i danie z szyjkami rakowymi.

Białostoccy restauratorzy przygotują po podlasku nawet te dania, które trudno kojarzyć z naszym regionem. Pizzeria Fuks będzie serwować pizzę z serem korycińskim, a Restauracja Wariatka poda krem brulee pod podlaskim musem rabarbarowym.

Nie będzie drogo

Dania przygotowane na Noc Restauracji, choć wiele z nich jest naprawdę niezwykłych, nie będą drogie. Za pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z chili w Waka Waka zapłacimy 15 zł, a carpaccio z gęsi z sałatką z rucoli w Savoy kupimy za 14 zł.

Chyba najatrakcyjniejszą propozycję cenową przygotowała jednak Gościnna Kamienica. Tam golonkę będzie można zjeść za 9,90, a za 29 zł skorzystać z opcji "jesz ile chcesz".

Nie tylko jedzenie

Noc Restauracji to nie tylko specjalne dania. Każdy lokal przygotował dodatkowe atrakcje. W Wariatce będą wykonywane i na miejscu wywoływane zdjęcia retro. Tokaj zapowiedział występ sommeliera z Węgier, który opowie o kultowych winach Egri Bikaver, a w Pod Herbem będzie można spróbować bawarskich piw. W wielu lokalach zaplanowano pokazy kulinarne i warsztaty.

- Tradycyjnie już będzie jeździł "ogórek", który dowiezie mieszkańców do najdalszych restauracji - deklaruje Monika Kamińska, szefowa biura promocji białostockiego magistratu, który współorganizuje akcję.
Oprócz tego bezpłatny autokar powiezie chętnych do Zamku w Tykocinie, który też bierze udział w wydarzeniu.

W nocy z piątku na sobotę kuchnie lokali biorących udział w Nocy Restauracji będą otwarte co najmniej do godz. 2.00.

- Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo to jest ważne, by ludziom chciało się wychodzić z domów - liczy Kamińska.

Lista Restauracji biorących udział w wydarzeniu:
Noc Restauracji 2014

Ewelina Sadowska-Dubicka
ewelina.s@bialystokonline.pl

1015 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39