Białystok Online

Kulinaria

Nowe restauracje, nowe smaki. Jesienny RestaurantWeek kusi kulinarnymi debiutami

2025.11.04 10:13
Nowe restauracje, nowe smaki. Jesienny RestaurantWeek kusi kulinarnymi debiutami
Fot: Materiały prasowe

Trwa jesienna edycja RestaurantWeek – największego festiwalu restauracyjnego w kraju. Tym razem do wydarzenia dołączyła rekordowa liczba nowych lokali, w tym kilka z Białegostoku. Wszystkie prezentują autorskie menu przygotowane specjalnie na tę okazję.

Jesień edycja RestaurantWeek

Tegoroczna odsłona RestaurantWeek to prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia. Do grona festiwalowych restauracji dołączyło aż 117 nowych miejsc z całego kraju. Wszystkie zapraszają na specjalne, popisowe menu przygotowane w duchu idei #FromFoodiesForFoodies – od foodies, dla foodies. Trzydaniowy zestaw z prezentem można zamówić w cenie nawet o połowę niższej niż w regularnym menu.

Nowe smaki w Białymstoku

Wśród białostockich debiutantów wyróżniają się cztery miejsca, które szczególnie przyciągnęły uwagę kulinarnych odkrywców.

Skórka Bistro Wino przy ul. Włókienniczej 5 zachwyca nie tylko kuchnią, ale i atmosferą. W festiwalowej ofercie znalazły się m.in. paté z galaretką z caberneta i palonym masłem, pierś z kaczki z purée z topinamburu oraz lawendowa papierówka z lodami śmietankowymi. Alternatywne menu kusi pierogami z rakami, halibutem z sosem szafranowym oraz puddingiem z miso-toffi.

Casa Maya to z kolei pierwszy w mieście koncept typu taqueria. Restauracja stawia na autentyczne meksykańskie smaki – tortille, salsy, aromatyczne sosy mole i kremowe desery z nutą kukurydzy.

W Selfie króluje fuzja kuchni europejskiej i azjatyckiej. Goście mogą spróbować tatara wołowego w stylu azjatyckim, kaczki z sosem porzeczkowym, a także wegetariańskich dań z łososiem, warzywami i egzotycznymi dodatkami. Całość wieńczy panna cotta z marakują lub yuzu.

Na mapie debiutów znalazło się również Oregano Bistro, które łączy klimat włoskiego bistro z lokalnymi produktami. W menu królują lasagne z kremem parmezanowym, pizza gourmet z gorgonzolą i kozim serem, a także maślane desery z owocami sezonowymi.

Festiwal, który łączy przy stole

RestaurantWeek od ponad dekady promuje w Polsce kulturę wspólnego jedzenia i odkrywania nowych smaków. W tym czasie odbyło się już niemal milion spotkań przy restauracyjnych stołach, a łączna liczba zarezerwowanych menu przekroczyła dwa miliony.

Cena udziału w tegorocznej edycji zaczyna się od 69,99 zł (plus opłata rezerwacyjna 9,99 zł, minimum dwie osoby i 10 zł w godzinach prime time). To okazja, by w gronie bliskich spróbować wyjątkowych dań oraz poznać nowe kulinarne kierunki w swoim mieście.

Festiwal potrwa do 19 listopada! W Białymstoku bierze udział 20 lokali: Pawilon Towarzyski, Koku Sushi Antoniuk, Aplauz w Hotelu Opera, Selfie, eatallo Tutto Italiano Vero, Trzy po Trzy w Kamienicy, Casa Maya, Damascus, Hotel Leśny, Kurra, Lipcowy Ogród, Maho Sushi, Nastroje w Hotelu 3 Trio, Oregano Bistro, QuQułka w hotelu ibis Styles Białystok, Ramen Julek Sushi Bar & Pizza Majstry, Regiment, Skórka Bistro Wino, Talerz Smaku, Zamek w Tykocinie. Stolik można zarezerwować na stronie: RestaurantWeek.pl.

Patronem medialnym wydarzenia jest BiałystokOnline.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas