POLECAMY
Pain d’épices, tradycyjny francuski piernik, zachwyca aromatem przypraw korzennych i wilgotną, miękką konsystencją. Dawniej dojrzewał przez miesiące jak chleb na zakwasie, dziś powstaje w szybki sposób, nie tracąc przy tym charakterystycznego smaku. Zobaczcie, jak łatwo go przygotować!
Pain d’épices w smaku różni się od polskiego piernika. Jest miękki, wilgotny i intensywnie pachnie miodem oraz przyprawami korzennymi. Można go podawać na różne sposoby – z konfiturą na śniadanie lub po prostu jako deser. Idealnie też będzie prezentował się na świątecznym stole i szczególnie zachwyci tych, którzy nie przepadają za słodkimi wypiekami. Składniki na formę 10 x 30 cm: • 320 g mąki pszennej • 320 g miodu • 140 ml mleka • 120 g masła • 120 g cukru • 20 g przyprawy do piernika • 14 g sody oczyszczonej Przygotowanie: W rondelku umieść miód, mleko, masło oraz cukier. Całość podgrzej do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier z masłem rozpuści. Mieszankę pozostaw do ostudzenia. W misce połącz mąkę, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dodaj płynną mieszankę i wymieszaj. Pamiętaj, aby mieszać w jednym kierunku i jedynie do połączenia się składników. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piecz przez około 45-55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 170-180 stopniach. Ostudzony piernik udekoruj, tak jak masz ochotę. Wskazówki: • W przepisie nie ma jajek – to nie błąd. • Użyj miodu delikatnego, np. wielokwiatowego albo akacjowego. • Ciasto można wymieszać mikserem na małych obrotach, ale dobrze też sprawdzi się łyżka lub rózga. • Zbyt długie mieszanie masy może spowodować, że wyjdzie zakalec. • Piernik francuski często smaruje się konfiturą morelową oraz dekoruje kandyzowaną skórką pomarańczową i/lub bakaliami. Ciasto można też polać lukrem lub polewą czekoladową.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Praca 14:00
Kulinaria 13:30
Aktualności 12:00
Sport 11:48
Drogówka 10:30
Biznes 10:00
Kultura i Rozrywka 09:04
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji