Białystok Online

Kulinaria

Pain d’épices, czyli francuski piernik na polskim stole. Przepis krok po kroku

2025.12.05 13:30
Pain d’épices, czyli francuski piernik na polskim stole. Przepis krok po kroku
Fot: www.dibloguje.pl

Pain d’épices, tradycyjny francuski piernik, zachwyca aromatem przypraw korzennych i wilgotną, miękką konsystencją. Dawniej dojrzewał przez miesiące jak chleb na zakwasie, dziś powstaje w szybki sposób, nie tracąc przy tym charakterystycznego smaku. Zobaczcie, jak łatwo go przygotować!

Pain d’épices w smaku różni się od polskiego piernika. Jest miękki, wilgotny i intensywnie pachnie miodem oraz przyprawami korzennymi. Można go podawać na różne sposoby – z konfiturą na śniadanie lub po prostu jako deser. Idealnie też będzie prezentował się na świątecznym stole i szczególnie zachwyci tych, którzy nie przepadają za słodkimi wypiekami.

Składniki na formę 10 x 30 cm:

• 320 g mąki pszennej
• 320 g miodu
• 140 ml mleka
• 120 g masła
• 120 g cukru
• 20 g przyprawy do piernika
• 14 g sody oczyszczonej

Przygotowanie:

W rondelku umieść miód, mleko, masło oraz cukier. Całość podgrzej do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier z masłem rozpuści. Mieszankę pozostaw do ostudzenia.

W misce połącz mąkę, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Dodaj płynną mieszankę i wymieszaj. Pamiętaj, aby mieszać w jednym kierunku i jedynie do połączenia się składników.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piecz przez około 45-55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 170-180 stopniach. Ostudzony piernik udekoruj, tak jak masz ochotę.

Wskazówki:

• W przepisie nie ma jajek – to nie błąd.
• Użyj miodu delikatnego, np. wielokwiatowego albo akacjowego.
• Ciasto można wymieszać mikserem na małych obrotach, ale dobrze też sprawdzi się łyżka lub rózga.
• Zbyt długie mieszanie masy może spowodować, że wyjdzie zakalec.
• Piernik francuski często smaruje się konfiturą morelową oraz dekoruje kandyzowaną skórką pomarańczową i/lub bakaliami. Ciasto można też polać lukrem lub polewą czekoladową.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas