Białystok Online

Kulinaria

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami. Twoja rodzina będzie prosiła o dokładkę

2025.12.12 13:30
Pierogi z żółtym serem i pieczarkami. Twoja rodzina będzie prosiła o dokładkę
Fot: www.dibloguje.pl

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów! Dla ich miłośników mamy pyszną i sprawdzoną propozycję – pierogi z żółtym serem i pieczarkami. Zobacz krok po kroku, jak je przygotować.

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami to pyszna odmiana klasycznych pierogów z mięsem czy kapustą i grzybami. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane – o ile macie sprawdzony przepis. Ciasto wychodzi miękkie, a farsz delikatny i aromatyczny.


Składniki na około 50 sztuk:

Ciasto na pierogi:

• 500 g mąki pszennej – typ 500 lub 650
• 2 jajka
• 2 łyżki miękkiego masła
• 1,5 łyżeczki soli
• 200 ml ciepłej wody

Farsz:

• 500 g pieczarek
• 150 g żółtego sera
• 1 cebula
• 1-2 płaskie łyżki bułki tartej
• sól, pieprz

Dodatkowo:

• olej


Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Smaż do miękkości i pamiętaj, że woda musi całkowicie odparować. Farsz w trakcie smażenia dopraw solą z pieprzem. Gotowy ostudź. Następnie dodaj pokrojony w drobną kostkę ser i wsyp bułkę tartą – wchłonie nadmiar wilgoci z nadzienia.

W międzyczasie zajmij się ciastem na pierogi. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj całe jajka, miękkie masło oraz sól. Wszystko razem zacznij miksować – użyj końcówek tzw. haków, stopniowo wlewają wodę. Powinieneś uzyskać gładkie i elastyczne ciasto, które idealnie odchodzi od dłoni i się nie klei. Ciasto przykryj szmatką lub folią spożywczą i odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło.

W kolejnym etapie przystąp do lepienia pierogów. Blat posyp mąką, a ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj z niego koła. Możesz użyć okrągłej foremki lub szklanki. Na każdym kawałku umieść po odrobinie farszu. Ciasto dokładnie zlep, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

Ulepione pierogi wkładaj partiami do osolonego wrzątku z odrobiną oleju i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.


Wskazówki:

• Odpowiednia temperatura wody do ciasta: Wodę zagotuj i odstaw na 4-5 minut – będzie miała idealną temperaturę.
• Farsz możesz wykorzystać do przygotowania naleśników.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas