Podlaskie wekowanie. Jak zabrać się z sukcesem do robienia przetworów?

2015.07.23 00:00
Wyniki badań na zlecenie Fooder.pl pokazały, kto najczęściej decyduje się na własne wyroby w domowej spiżarni i jakie rady są najbardziej pomocne.
Podlaskie wekowanie. Jak zabrać się z sukcesem do robienia przetworów?
Fot: pixabay.com

Więcej na wsi niż w mieście

Z badań "Fooder. Polacy, przepisy, Internet" wynika, że najczęściej przetwory robią osoby mieszkające na wsiach (82%). Im większa miejscowość, tym mniejszy odsetek osób przetwarzających warzywa i owoce (59% w największych miastach).

Może to być spowodowane tym, że osoby z większych miast rzadko posiadają działki, na których mogą uprawiać warzywa i owoce. To jednak nie jedyne ograniczenie. Wiele osób po prostu boi się tego zadania, uważając, że jest bardzo ambitne i w bezpośredniej konfrontacji z powidłami czy kiszonkami babci ich wyroby wypadną słabo.

Aż 66% Polaków w przetworach ceni sobie przede wszystkich tradycyjność i myśląc o nich, wspomina dżemy i ogórki swoich babć i mam. Niestety, ten ciężar tradycji i wielkich oczekiwań często odstrasza.

Badania wykazały, że w naszym województwie przetwory przygotowuje aż 68% mieszkańców.

Nieocenione porady doświadczonych

Nikt nie robi tak dobrze weków jak mamy i babcie, dlatego warto udać się do nich po radę i przepis. Wg badań przeprowadzonych na zlecenie Fooder.pl, ponad połowa Polaków zwraca się do starszego pokolenia po ich przepisy i rady.

Warto jednak pamiętać, że nie tylko członkowie naszej rodziny mogą robić świetne przetwory. Wg badań już co czwarta osoba zasięga w tym temacie porady znajomych. Jest to sposób na to, by przełamać pierwsze obawy i usłyszeć, że nie jest to takie trudne. Znajoma podpowie też, jakie przepisy są warte wykorzystania.

Dobra jakość to podstawa

Nawet najlepszy przepis i najlepsze wykonanie może mieć nieudany finisz, jeśli nasze produkty nie będą najlepszej jakości. Należy pamiętać, by przetwory robić ze świeżych owoców i warzyw. Aż 76% badanych zwraca uwagę na to, czy produkty, których używają do zrobienia przetworów, są zdrowe.

Ważne jest też, by używane warzywa i owoce były odpowiednio dojrzałe, bo tylko takie mają pełnię smaku. Równie istotne jest przygotowywanie przetworów z produktów sezonowych, co sprawi, że wszystko będzie wyjątkowo smaczne, a przy okazji można trochę zaoszczędzić, bo jak wiadomo, w czasie sezonu warzywa i owoce są dużo tańsze.

Ryzyko i skupienie się opłaca

Prawie połowa badanych stwierdziła, że nie próbuje nowych przepisów, ponieważ boi się porażki. W internetowym świecie jest ich mnóstwo – lepszych i gorszych, więc żeby dobrać idealny dla siebie. Warto bazować na opinii innych - internetowa rekomendacja stu osób, że ten przepis jest dobry czy prosty dla początkujących, daje sporą gwarancję sukcesu.

Wiele przepisów na przetwory wymaga dokładności – po zagotowaniu słoika nie będzie można np. dosolić. Dlatego warto mieć przepis cały czas przed sobą.

Badania wykazały, że aż 83% mieszkańców województwa podlaskiego podczas robienia przetworów trzyma się dokładnie przepisów, bo daje im to poczucie bezpieczeństwa, w związku z tym lubią mieć przepis pod ręką.

Na koniec odpowiednie przechowywanie

Przepis i wykonanie to jedno, ale nie należy zapominać, że bardzo ważne jest także odpowiednie przechowywanie. Należy zatem dokładnie przyjrzeć się słoikom i zakrętkom i te, które są wyszczerbione lub zardzewiałe, trzeba wyrzucić. W innym wypadku może dojść do sytuacji, w której to przetwory będą do wyrzucenia.

Dodatkowo warto trzymać się kilku zasad, które wspominają m.in. o trzymaniu gotowych wyrobów w chłodnym i ciemnym miejscu (np. w piwnicy), podpisaniu słoików i oznaczeniu ich datą zrobienia.

Ewa Reducha
ewa.r@bialystokonline.pl
955 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39