Restaurant Week. Najlepsze lokale z Białegostoku przygotują popisowe dania

2020.06.19 07:33
Wraz z powrotem życia restauracyjnego, wystartowało także największe w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa dwa tygodnie od 17 czerwca do 5 lipca.
Restaurant Week. Najlepsze lokale z Białegostoku przygotują popisowe dania
Fot: Restaurant Week

W Resaturant Week weźmie udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Wśród nich będą oczywiście lokale z Białegostoku i regionu.

Popisowe dania w specjalnej cenie

W Białymstoku w akcji biorą udział restauracje: Cechowa, Kawelin, Maho Sushi, Mandarino, Neobistro Kwestia Czasu, Oranżeria w Hotelu Branicki, Paleta Smaków w Willi Pastel, Panteon Tawerna Grecka, Regiment, Savoy w Hotelu Aristo, Tokaj oraz jedna z restauracji w regionie - Zamek w Tykocinie.

Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają: popisowe trzydaniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl, a także nowość - Coca-Cola w prezencie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł. Można dokonywać rezerwacji online na stronie www.restaurantweek.pl.

#WiwatGoście

Czas pandemii dobitnie pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Życie towarzyskie, na którym oparte są więzi międzyludzkie, jest bowiem podstawą zdrowego społeczeństwa. Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości dowiedzieć się można, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. Prawie 80% z nich zadeklarowało, że zamierza korzystać z restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. Tak wynika z badania ankietowego przeprowadzonego przez Restaurant Week Polska w grupie 500 gości festiwalu Delivery Week.

Dlatego też wraz z powrotem życia restauracyjnego, powraca także festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week.

Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania
za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.

- Chcemy wyrazić wdzięczność wobec gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

Ponad 300 restauracji z całego kraju

W Festiwalu weźmie udział ponad 300 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala, a także Białegostoku. Wśród nich m.in. znane festiwalowym gościom warszawskie Chianti, WuWu, Pańska 85, Komu Komu czy Meltemi, a także debiutanci jak: Przyjemność Warszawska, Syreni Śpiew, Koneser czy Zielnik.

Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Na wszystkich uczestników akcji czeka też wspomniana Coca-Cola.

Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week do 29 czerwca, pierwsze 10 tys. osób, które dokonają rezerwacji otrzyma 10 zł zniżki na swoją rezerwację festiwalową.

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Ponieważ bezpieczeństwo gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące
w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.

Konkursy dla gości

Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy. W festiwalowym konkursie fotograficznym goście mogą wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w Art Hotel Wrocław by Chef Grzegorz Pomietło.

Natomiast w konkursie recenzenckim do wygrania jest dwuosobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje czekać będą na gości przy wszystkich festiwalowych stolikach.

Portal BiałystokOnline jest patronem medialnym akcji.

Zobacz też: #WiwatGoście! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1340 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39