POLECAMY
Sezon na ogórki trwa, a wraz z nim czas na przygotowanie domowych przetworów. Sałatka z dodatkiem curry i musztardy to jedna z propozycji, która dzięki pasteryzacji zachowuje świeżość i delikatny aromat na długie miesiące. Połączenie przypraw tworzy zrównoważony smak, który docenią miłośnicy klasycznych, domowych receptur.
Domowe przetwory to sposób na zachowanie smaku sezonowych warzyw przez cały rok. Sałatka z ogórków z curry i musztardą to łatwy do przygotowania przepis, który zdobył popularność dzięki swojej delikatnej, ale wyrazistej kompozycji smakowej. Składniki • 1,5 kg ogórków gruntowych • 1 cebula • 2 łyżki musztardy • 1 łyżeczka gorczycy Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki octu • 1 szklanka cukru • 2 łyżki soli • 1 łyżeczka curry Przygotowanie: Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Warzywa połącz w dużej misce. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i curry. Gorącą zalewą zalej ogórki z cebulą. Dodaj musztardę i gorczycę, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw na 4–5 godzin, aby przeszła smakami zalewy. Po tym czasie przełóż ją do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 7–10 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji słoiki ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Wskazówki: • Szklanka użyta w przepisie ma pojemność 250 ml. • Wybieraj ogórki świeże i jędrne. • Zalewę zagotuj dokładnie, by cukier i sól się rozpuściły. • Sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, kanapek czy zimnych przekąsek.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Aktualności 2025.10.16 17:40
Praca 2025.10.16 15:49
Zdrowie 2025.10.16 15:28
Aktualności 2025.10.16 15:10
Sport 2025.10.16 13:32
Kultura i Rozrywka 2025.10.16 13:30
Kraj i Świat 2025.10.16 12:44
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji