2907 osób online

Studenckie bary skontrolowane. W połowie stwierdzono nieprawidłowości

2011.05.24 00:00
Przeterminowane artykuły spożywcze, brak cen, zaniżona waga sprzedanych porcji - to tylko niektóre uchybienia stwierdzone przez pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku.
Studenckie bary skontrolowane. W połowie stwierdzono nieprawidłowości
Fot: sxc.hu

Przeprowadzili oni 16 kontroli w Białymstoku, Suwałkach i Łomży. Ich celem była ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania placówek gastronomicznych zlokalizowanych na wyższych uczelniach i w ich pobliżu.

- Kontrolą objęto 5 restauracji, 5 barów, 3 kluby studenckie oraz kawiarnię, pizzerię i naleśnikarnię. Uchybienia stwierdzono w 8 placówkach, co stanowi 50 procent objętych kontrolą - informuje Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku.

Oprócz wymienionych wyżej uchybień kontrolerzy stwierdzili też stosowanie niezalegalizowanej wagi oraz zatrudnienie pracownika nie posiadającego aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych.

We wszystkich kontrolowanych placówkach sprawdzano terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości produktów. Na 206 partii zakwestionowano 8. Terminy przekroczono, w przypadku mrożonych wyrobów kulinarnych: o 2 i 8 miesięcy, wędlin: o 22 i 63 dni, przypraw: od 1,5 do 5,5 miesiąca.

Przedsiębiorców ukarano mandatami karnymi oraz wydano żądania usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

andy

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2023 CMG, Białystok
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39
zamknij X
TA STRONA UŻYWA COOKIES. Dowiedz się więcej o celu ich używania i polityce cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.