POLECAMY
Przeterminowane artykuły spożywcze, brak cen, zaniżona waga sprzedanych porcji - to tylko niektóre uchybienia stwierdzone przez pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku.
Przeprowadzili oni 16 kontroli w Białymstoku, Suwałkach i Łomży. Ich celem była ocena prawidłowości i rzetelności funkcjonowania placówek gastronomicznych zlokalizowanych na wyższych uczelniach i w ich pobliżu. - Kontrolą objęto 5 restauracji, 5 barów, 3 kluby studenckie oraz kawiarnię, pizzerię i naleśnikarnię. Uchybienia stwierdzono w 8 placówkach, co stanowi 50 procent objętych kontrolą - informuje Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku. Oprócz wymienionych wyżej uchybień kontrolerzy stwierdzili też stosowanie niezalegalizowanej wagi oraz zatrudnienie pracownika nie posiadającego aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych. We wszystkich kontrolowanych placówkach sprawdzano terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości produktów. Na 206 partii zakwestionowano 8. Terminy przekroczono, w przypadku mrożonych wyrobów kulinarnych: o 2 i 8 miesięcy, wędlin: o 22 i 63 dni, przypraw: od 1,5 do 5,5 miesiąca. Przedsiębiorców ukarano mandatami karnymi oraz wydano żądania usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.
andy
24@bialystokonline.pl
Aktualności 14:25
Sport 14:11
Kultura i Rozrywka 13:09
Drogówka 12:20
Nauka 12:00
Aktualności 10:00
Turystyka 09:26
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji