POLECAMY
Fundacja Pro-Test postanowiła zbadać pozostałości pestycydów w polskich truskawkach sprzedawanych przez najpopularniejsze sieci spożywcze: Lidl i Biedronkę. Jakie są wyniki?
Badacze sprawdzili truskawki Z Biedronki i Lidla Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Chętnie kupujemy je nie tylko na osiedlowych straganach, ale także w popularnych dyskontach. Czy jednak na pewno jest to bezpieczne? W teście Fundacji Pro-Test akredytowane laboratorium przebadało truskawki z Lidla i Biedronki, aby sprawdzić, czy są one zanieczyszczone pozostałościami środków ochrony roślin. Wnioski mogą zaskoczyć. Truskawki z obu sklepów pojechały do laboratorium, gdzie badacze sprawdzili, czy zawierają któreś z ponad 540 pestycydów. Niestety, jak się okazało, wszystkie owoce były zanieczyszczone kilkoma toksycznymi substancjami stosowanymi w procesie ich produkcji. Jaki był efekt badania? Najwięcej, bo aż siedem różnych szkodliwych związków, zawierały truskawki kupione w Biedronce. Były to owoce odmiany alba, oferowane w kilogramowych łubiankach pod marką Warzywniak. Kosztowały 16,99 zł/kg. - W tych truskawkach wykryliśmy następujące związki chemiczne: azoksystrobinę, cyprodynil, difenokonazol, fludioksonil, kaptan, spirotetramat i trifloksystrobinę - informują autorzy testu. Z kolei mniejsza liczba pestycydów znajdowała się tym razem w truskawkach z Lidla – trzy różne substancje. To truskawki odmiany Lady Emma firmowane marką Ryneczek Lidla sprzedawane w jednym z warszawskich sklepów w półkilogramowych opakowaniach w cenie 23,98 zł/kg. - Trzeba tu zaznaczyć, że wykryte ilości pestycydów w badanych przez nas truskawkach z obu sklepów nie przekraczały dopuszczalnych unijnych norm - podkreślają przedstawiciele Fundacji Pro-Test. - Niemniej jednak duża liczba różnych związków, szczególnie w truskawkach z Biedronki, budzi niepokój. Nawet jeżeli pojedynczo mieszczą się one w granicach normy, to czy rzeczywiście nie mają one wpływu na nasze zdrowie, jeśli występują po kilka w jednych truskawkach? Wtedy przecież łączna zawartość tych szkodliwych substancji staje się wielokrotnie wyższa. Pestycydy a zdrowie W jaki sposób jedzenie pozostałości pestycydów wraz z żywnością wpływa na nasze zdrowie? Naukowcy dowiedli związek między ekspozycją na pestycydy a zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób, jak: nowotwory (m.in. jajnika, piersi, mózgu czy prostaty), zaburzenia neurologiczne (np. choroba Parkinsona i Alzheimera), choroby układu sercowo-naczyniowego, opóźnienia rozwojowe u dzieci, wpływ na zdolność reprodukcyjną i niepłodność zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, zaburzenia poznawcze na chorobach płuc kończąc. Grupami najbardziej narażonymi na działanie pestycydów są dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące, a także osoby starsze. Kontakt z pestycydami jest szczególnie niebezpieczny podczas życia płodowego, na przykład poprzez dietę matki. Tymczasem truskawki to jedne z pierwszych produktów, którymi rozszerza się dietę niemowląt już od szóstego miesiąca życia. Jak widać, jest to też jeden z najbardziej zanieczyszczonych owoców.
ms
24@bialystokonline.pl
Drogówka 10:00
Zdrowie 08:30
Kultura i Rozrywka 08:10
Nauka 08:00
Aktualności 08:00
Aktualności 2025.10.20 17:20
Praca 2025.10.20 15:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji