Uwaga: Ważność promocji się już skończyła.
Termin promocji: 2013-02-22
Zapraszamy 22 lutego do supraskiego Alkierza, na czwarte spotkanie w ramach "Sztuki Łączenia Alkoholu i Jedzenia".
Tematem przewodnim postanowiliśmy uczynić Rum.
Rum, czyli najbardziej ze słonecznych alkoholi jakim można wprowadzić się w stan wesołego upojenia. Trunek kojarzący się z piratami i korsarzami, pisarzami, kubańską muzyką, leżeniem bykiem pod palmą na karaibskiej plaży, szurniętym kapitanem z "Piratów z Karaibów", zmorą barmanów, czyli drinkiem "mojito" i panem, który spopularyzował wiele drinków na bazie tego alkoholu, czyli Ernestem Hemingwayem.
Ojczyzną tego napitku są Karaiby, czyli miejsce na ziemi które nam, kojarzy się z bezchmurnym niebem, niebiańskimi plażami, kubańskimi cygarami, gorącą muzyką. I drinkami z palemką.
Tym razem postanowiliśmy zagościć z naszym cyklem "edukacyjnym" pt. "Sztuka łączenia alkoholu i jedzenia" właśnie w tym zakątku ziemi. A co takiego można połączyć z rumem? Tym razem postawiliśmy na małe i lekkie przekąski inspirowane tamtejszą kuchnią. Ponieważ rum właśnie do takiego rodzaju przekąsek nadaje się najlepiej. Czyli będzie można np. przekąsić: empanada, czyli małego pieczonego pierożka nadziewanego mięsem i warzywami (swoją drogą, pierogi to zaskakujące danie- prawie każda kuchnia świata ma swoje wariacje na temat tego, lubianego przez nas dania!)
A w ramach szalonych, rumowych wariacji, przedstawimy wam:
- przekąski inspirowane kuchnią najsłoneczniejszych karaibskich plaż i wysp,
- wachlarz bardzo smacznych i zdrowych dla zdrowia drinków rumowych,
- nasz Kapitan, czyli Szef Jacek opowie wam trochę rumowych historii,
- przez cały wieczór będą sączyć się jak najbardziej karaibska muzyka,
- będzie można pobyczyć się pod prawie najprawdziwszą palmą!
- a w samym Alkierzu będzie żar tropików! (no może tylko bez plaży, bo piasek ciężko teraz odkuć spod lodu).
Wstęp: 10zł/os.
(w tym - jak najbardziej słoneczny drink z palemką i owocową przekąską)
Rezerwacje stolików:
na4widelce@gmail.com
(nie jest obowiązkowa, ale dla pewności miejsc siedzących, można ją uczynić)
Na gorący, zimowy wieczór zapraszają was:
Na Cztery Widelce - czyli blog kulinarny prowadzony przez Asię, wesołą dziewczynę z Supraśla, która zakąski nie odmawia, a pitrasić potrafi.
www.na4widelce.blogspot.com
Alkierz - czyli miejsce i ludzie, których każdy zna, a ten kto nie zna powinien poznać (okazja jak widać nadarza się niezła)
www.alkierz.pl
Tak więc, zakładajcie przepaski na oko, uczcie swoje papugi pirackiego "arrrrr!", ubierajcie koszule w palemki i klapki, glancujcie na połysk keje i bukszpryt, ustawcie wasze kompasy na Alkierz i przybywajcie do Supraśla!
A my życzymy stopy wody pod kilem i każdemu beczki rumu pod łóżkiem!