POLECAMY
W ferworze świątecznych przygotowań nie zawsze mamy czas na pieczenie pierniczków. Jednak ten przepis zmieni wszystko, a ty będziesz mógł spokojnie usiąść i cieszyć się korzennym aromatem.
Przy napiętym grafiku przygotowania świąteczne często przypominają wyścig z czasem. Pierniczki z masłem orzechowym to propozycja dla osób zabieganych, ale i nie tylko. Ich mięciutkie, orzechowo-korzenne wnętrze posmakuje każdemu. Przygotowanie i pieczenie ciastek zajmują łącznie 15 minut – szybciej, niż większość zdąży zaparzyć herbatę. Zobacz nasz sprawdzony przepis! Składniki na 2 blaszki: • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej • 200 g płynnego miodu • 100 g roztopionego masła • 100 g masła orzechowego • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na pierniczki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj z niego dowolne kształty. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz je przez około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki udekoruj według uznania. Wskazówki: • Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą leżeć nawet do 4 tygodni.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Sport 11:28
Kulinaria 11:07
Aktualności 10:30
Aktualności 08:00
Praca 07:50
Sport 2025.12.21 16:30
Sport 2025.12.21 14:42
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji