Białystok Online
Wigilia u Hetmana: smaki, zwyczaje i pałacowy splendor Branickich

Wigilia u Hetmana: smaki, zwyczaje i pałacowy splendor Branickich

Wykłady, pokazy, imprezy okolicznościowe
07 gru 2025
Niedziela
godz. 15:00
7 grudnia 2025 r., godz. 15.00
Muzeum Wnętrz Pałacowych w Choroszczy, ul. Pałacowa 2
Wstęp: 5 zł

Wieczerza, która przetrwała czas – tak można nazwać jedyny znany opis wigilii w pałacu Branickich, będący dziś prawdziwym kulinarnym skarbem. Spotkanie poświęcone Janowi Klemensowi Branickiemu, hetmanowi wielkiemu koronnemu i wybitnemu mecenasowi XVIII-wiecznej kultury, przeniesie uczestników w świat świątecznej atmosfery jednego z najokazalszych magnackich dworów Rzeczypospolitej.
Choć codzienne menu pałacu owiane jest tajemnicą, to właśnie zachowany spis wigilijnych potraw pozwala zajrzeć do hetmańskiej kuchni – pełnej wyrafinowanych smaków, tradycji i kunsztu ówczesnych mistrzów sztuki kulinarnej.

Podczas spotkania przyjrzymy się potrawom, które znalazły się w tym historycznym menu, i wspólnie zastanowimy, jakimi recepturami mogły się posługiwać kuchnie hetmańskie przy przyrządzaniu rozmaitych gatunków ryb. Spróbujemy odtworzyć nie tylko ich smak, ale także sposób podania czy możliwe techniki kulinarne stosowane w XVIII wieku.

Wreszcie przybliżymy zasady etykiety obowiązujące przy wigilijnym stole Branickich: kto zajmował pierwsze miejsca, jak wyglądała kolejność podawania dań i w jaki sposób magnacka tradycja łączyła się z religijnym charakterem święta.

To spotkanie, które pozwoli poczuć atmosferę dawnej wigilii w pałacu, a jednocześnie spojrzeć na świąteczne zwyczaje oczami jednego z najpotężniejszych rodów Rzeczypospolitej. Serdecznie zapraszamy!

Spotkanie poprowadzi Joanna Januszkiewicz – pedagożka, kulturoznawczyni i dyplomowana menadżerka kultury, stypendystka Ministra Kultury i Marszałka Województwa Podlaskiego. Realizatorka filmów kulinarno-historycznych, od lat zgłębiająca tajniki dawnej kuchni polskiej. Pasjonatka kulinariów historycznych, łączy wiedzę naukową z praktycznym odkrywaniem dawnych receptur, zwyczajów i tradycji stołu. Jej działania popularyzatorskie sprawiają, że historia staje się żywa, aromatyczna i smakowita, a odbiorcy mogą doświadczyć przeszłości wszystkimi zmysłami.

Organizator

Zobacz także

Najnowsze
Popularne