POLECAMY
Przygotowanie ciasta marchewkowego nie wymaga skomplikowanych umiejętności. Nasz przepis zawsze się udaje i nie sprawia trudności nawet amatorom w kuchni.
Ciasto marchewkowe ma wiele zalet. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale też tanie i stanowi lepszą alternatywę dla wielu słodyczy. Zobacz, jak łatwo je upiec. Składniki na formę o wymiarach 20 x 40 cm: • 500 g mąki pszennej • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżeczki cynamonu • 5 jajek • 400 g cukru • 300 ml oleju • 1/2 średniego jabłka (np. ligol) • 500 g marchwi • 100 g posiekanych orzechów • 1 szczypta soli Przygotowanie: Marchew z jabłkiem zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a orzechy posiekaj. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon przesiej do większej miski. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej olej. Następnie dodaj startą marchewkę, jabłko oraz posiekane orzechy. Na koniec wsyp przesiane suche składniki oraz sól. Całość wymieszaj jedynie do połączenia się składników – nie mieszaj dłużej. Ciasto przełóż do formy wysłanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Wskazówki: • Alergicy mogą pominąć orzechy. • Ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem. • Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – kontroluj ten proces.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Sport 14:25
Aktualności 13:34
Kulinaria 13:20
Kultura i Rozrywka 13:00
Biznes 12:10
Sport 12:00
Sport 11:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji