POLECAMY
Kotlety z dodatkiem cukinii zachowują smak tradycyjnych mielonych, ale są lżejsze, soczyste i aromatyczne. Nie musisz rezygnować z ulubionego dania, a przy tym urozmaicisz obiad.
Kotlety mielone to klasyka polskich stołów, znana oraz lubiana w niemal każdym domu. Jeśli dodasz do nich cukinię, będą mniej kaloryczne, lżejsze dla żołądka i bardziej soczyste. Zobacz, jak dzięki prostym składnikom możesz przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Składniki na około 14 sztuk: • 400 g mięsa mielonego • 400 g cukinii • 1 jajko • 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku • 1/2 cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka majeranku • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 solidna szczypta gałki muszkatołowej • sól, pieprz do smaku Dodatkowo: • bułka tarta do obtoczenia kotletów • olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę z czosnkiem drobno posiekaj, natomiast namoczoną w mleku bułkę lekko odciśnij. Wszystkie składniki, oprócz cukinii, wymieszaj, a następne z nią połącz. Całość dopraw solą, pieprzem i przyprawami według smaku. Z masy uformuj kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wskazówki: • Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednio doprawiona, najpierw usmaż małego kotlecika "na próbę". • Młoda cukinia może być użyta razem ze skórką, starszą warto obrać. • Kotlety możesz upiec w piekarniku – będą zdrowsze.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Aktualności 16:00
Nauka 14:50
Aktualności 14:00
Kryminalne 12:00
Kultura i Rozrywka 11:50
Praca 11:00
Sport 10:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji