Festyn kulinarny Smaki Podlasia

dodane dnia: 2017-06-27 przez: cmg01
Impreza Patronat BiałystokOnline.pl
Festyn kulinarny Smaki Podlasia
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2017-07-02
Zapraszamy na imprezę plenerową pt. „Smaki Podlasia”.

Celem przedsięwzięcia jest promocja tradycyjnych dla województwa podlaskiego kulinariów wraz z upowszechnianiem wiedzy z zakresu technologii ich wykonywania. W czasie imprezy zaprezentowane zostaną m. in. potrawy regionalne znajdujące się na liście produktów tradycyjnych.
Uczestnicy festynu będą mogli obejrzeć i posłuchać o tradycyjnych sposobach wytwarzania kulinariów takich jak m. in.: tłoczenie oleju lnianego, wyrobu wędlin, wypieku sękacza, wyrobu masła, warzenia piwa i innych. Będzie można także wziąć udział w warsztatach wyrobu kurpiowskiego pieczywa obrzędowego czy wyrobie cukrów odpustowych.
Ważnym punktem programu będzie prezentacja kulinariów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa, m. in. z Żarnowa, Gródka, Szumowa, Studzianek, Kolna.

Tradycyjnie, podczas festynu odbędzie się kiermasz rękodzieła ludowego i kuchni regionalnej. Imprezę uświetni zespół ludowy z Lidy na Białorusi. Ponadto będzie można obejrzeć film „W obronie jedzenia”, który zajmuje się problematyką slow food.
Muzealnym wydarzeniem będzie otwarcie ekspozycji plenerowej „Latem na Podlasiu”. Wystawa prezentuje pocztówki ze zbiorów PMKL dotyczące turystycznych aspektów północno-wschodniej Polski.

PROGRAM:

11.00 - Rozpoczęcie imprezy plenerowej
11.00 - Otwarcie wystawy plenerowej „Latem na Podlasiu”
11.30 - Rozpoczęcie VII edycji konkursu kulinarnego „Smaki Podlasia”
11.00 - 17.00 Pokazy kulinarne:
- tłoczenia oleju (Młyn z Bagniuk)
- wypiek sękacza (koło Remizy z Rudki)
- wędzenie mięs (wędzarnia)
- warzenie piwa (koło Remizy z Rudki)
- rozruch „Leśnej Bimbrowni”
11.00-17.00 - Warsztaty kulinarne:
- wypiek pieczywa obrzędowego (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)
- wyrób cukrów odpustowych (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)
- wyrób masła w maselnicy (Zagroda z Tymianek-Buci)
12.00-15.00 - Pokazy kulinarne w wykonaniu szefów kuchni (m.in. Łukasz Rakowski - Hotel Cristal, Białystok, Michał Arciszewski - Prowincja, Supraśl)
12.00-15.00 - Pokazy gotowania potraw regionalnych w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich
13.00 - Pokaz filmu „W obronie jedzenia” (Remiza z Rudki)
14.00 - Gawęda Ryszarda Dolińskiego w podlaskiej bimbrowni
po 15.00 - Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród
17.00 - Zakończenie imprezy

Organizator
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej

Współorganizator
„Podlasie SlowFest”

Patronat medialny
Portal Miejski BiałystokOnline
Miejsce imprezy
ul. Leśna 7
16-010 Wasilków

1200 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39