POLECAMY
Karnawał trwa, a z nim czas na kulinarne przyjemności. Wśród tradycyjnych wypieków warto postawić na coś nietypowego – bananowe pączki. To doskonała propozycja dla tych, którzy szukają szybkiego, a jednocześnie pysznego deseru. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Bananowe pączki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków i szybka propozycja na pyszną przekąskę. Choć świetnie wpisują się w karnawałowy nastrój, ich smak i łatwość przygotowania sprawiają, że warto cieszyć się nimi przez cały rok. Zapomnij o czasochłonnym zagniataniu ciasta – wystarczy wymieszać składniki, a po kilku chwilach delektować się mini pączkami, które rozpływają się w ustach. Składniki na około 30 sztuk: 3 duże banany 1 jajko 1,5 – 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Przygotowanie tych pączków to czysta przyjemność. Banany zblenduj na gładkie puree, dodaj jajko, mleko, a następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Powinna powstać dość gęsta, jednolita masa. Kolejnym krokiem jest smażenie – porcje ciasta za pomocą łyżki stołowej ostrożnie wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z każdej strony na złoty kolor. Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.17 20:22
Aktualności 2025.10.17 18:30
Kryminalne 2025.10.17 16:50
Sport 2025.10.17 15:24
Aktualności 2025.10.17 14:50
Kultura i Rozrywka 2025.10.17 14:30
Kulinaria 2025.10.17 13:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji