Białystok Online

Kulinaria

Muffiny dyniowe z cynamonem i czekoladą. Jesienny wypiek bez miksera

2025.10.30 13:30
Muffiny dyniowe z cynamonem i czekoladą. Jesienny wypiek bez miksera
Fot: www.dibloguje.pl

Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni. I choć najczęściej króluje w daniach wytrawnych, my polecamy proste muffinki z dodatkiem czekolady i cynamonu. W sam raz sprawdzą się na nadchodzące Halloween.

Nasze muffinki dyniowe są bardzo proste w przygotowaniu – nie wymagają nawet miksera. Wychodzą miękkie i wilgotne. Można je odpowiednio udekorować, by idealnie pasowały do halloweenowego stołu.

Składniki na 8 sztuk:

• 150 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki cynamonu
• 80 g cukru
• 150 g puree z dyni
• 1 jajko
• 50 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
• 50 ml oleju
Ponadto:
• 50 g chocolate chips lub dowolnej czekolady

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszaj – jajko, cukier, puree z dyni, jogurt, kefir lub maślankę oraz olej. Następnie suche składniki połącz z mokrymi. Mieszaj do momentu połączenia się całości – nie dłużej. Na końcu do masy wsyp chocolate chips lub posiekaną czekoladę. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, wypełnij ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciastka piecz przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. Gotowe babeczki wyjmij z blachy i ostudź na kratce. Udekoruj według uznania.

Jak przygotować puree dyniowe?

Dynię umyj, osusz i następnie pokrój na mniejsze części. Usuń z nich środek z pestkami. Wszystkie kawałki ułóż skórką do dołu na dużej blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30-60 minut w 190 stopniach – czas zależy od gatunku i wielkości kawałków dyni. Gotowy miąższ powinien łatwo dać się nakłuć widelcem. Z upieczonej dyni usuń skórę, resztę zblenduj na gładką konsystencję. Jeśli masa jest zbyt wodnista – nadmiar wody delikatnie odciśnij na sitku wyłożonym gazą, a jeśli zbyt sucha – dolej wody. Puree dyniowe możesz zamrozić lub przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas