POLECAMY
Delikatne, mało słodkie i pełne waniliowego aromatu – ciasto z budyniem i rabarbarem to niekwestionowany hit wiosenno-letnich wypieków. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
W sezonie na rabarbar to ciasto staje się obowiązkowym punktem domowego menu wielu miłośników wypieków. Jego największa zaleta? Proste wykonanie, efektowny wygląd i smak, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Ciasto z budyniem i rabarbarem przyciąga nie tylko lekko waniliowym zapachem, ale przede wszystkim kontrastem smaków – słodycz budyniu przełamuje naturalna kwaskowatość rabarbaru. Co ciekawe, mimo że rabarbar najczęściej traktujemy jak owoc, z botanicznego punktu widzenia jest warzywem. To tylko dodaje mu uroku – i uniwersalności w kuchni. Składniki na formę 24 x 28 cm: Ciasto: • 250 g masła lub margaryny • 2 jajka • 3 szklanki mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 l mleka • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g każdy) • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru Dodatkowo: • 500 g rabarbaru • 2 łyżki cukru • Opcjonalnie: cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Całość szybko zagnieć i podziel na 2: większą 3/4 i mniejszą 1/4. Obie porcje osobno owiń folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie większą częścią ciasta wyłóż dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód podpiecz przez 10 minut w 180°C. Rabarbar pokrój w plasterki, ułóż na spodzie i posyp cukrem. Ugotuj budyń – proszek budyniowy dokładnie rozmieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, a następnie połącz z mieszanką. Całość energicznie mieszając, gotuj do zgęstnienia. Lekko ostudzony budyń wyłóż na rabarbar. Na wierzch zetrzyj lub pokrusz pozostałe schłodzone ciasto. Piecz przez 45–55 minut w 180°C. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Wskazówki: • Szklanka w przepisie posiada pojemność 250 ml. • Pamiętaj, aby ciasto kroić po całkowitym ostudzeniu. Wtedy budyń idealnie stężeje i nie będzie się ropływał. • Jeśli nie przepadasz za rabarbarem, możesz go zamienić na ulubione owoce. Nie używaj za słodkich, aby ciasto nie było za mdłe w smaku.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Ciekawostki 11:49
Aktualności 10:00
Kultura i Rozrywka 09:39
Sport 08:00
Zdrowie 08:00
Nauka 07:50
Aktualności 07:50
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji