POLECAMY
Ponad 100 producentów rywalizowało w finale konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Przygotowali ponad 140 regionalnych produktów. Jury próbowało smakołyków w środę (15.06) w Spodkach WOAK-u.
Tradycyjnie celem Konkursu było wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które zmierzą się w ogólnopolskim finale podczas targów "Polagra FOOD" w Poznaniu. Jak podkreślają organizatorzy, kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który chcą pielęgnować i wykorzystać jako atut rozwojowy. Zależy im na ocaleniu kulinarnych "perełek", np. ogórków herbowych z Kruszewa, kindziuka z Puńska, kiszki ziemniaczanej czy mrowisk i makowców. Te charakterystyczne produkty mogą stać się wizytówką regionu. W finale tegorocznej, XVI edycji imprezy wzięło udział ponad 100 wystawców, którzy zaprezentowali ponad 140 produktów. Były one oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi oraz w specjalnej kategorii "Od pola do stołu", dedykowanej jedynie producentom wytwarzającym i sprzedającym swoje wyroby bezpośrednio indywidualnemu odbiorcy. Wśród wystawców była Teresa Biziewska z Wigier. Przywiozła sękacz. - Do upieczenia sękacza o wysokości 62-63 cm potrzeba 50 jajek, a także wiejskiego masła i śmietany oraz mąki, cukru i dużo soku z cytryny - zdradza. - Upieczenie takiego sękacza trwa 3 godziny. Pani Teresa przyznaje, że wykorzystuje recepturę opracowaną 40 lat temu przez jej matkę. Dodaje, że pieczone w tradycyjny sposób ciasta cieszą się coraz większą popularnością - na swoje sękacze przyjmuje nawet zamówienia internetowe. Poza tym pani Teresa przygotowuje również tradycyjne pierogi z owocami, które cieszyły się powodzeniem na wielu konkursach kulinarnych. W Spodkach można było spróbować także tradycyjnie wyrabianych wędlin, pieczonych chlebów, miodów i nalewek. Organizatorami Konkursu byli: urząd marszałkowski, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.19 14:28
Sport 2025.10.19 13:00
Sport 2025.10.19 11:44
Sport 2025.10.19 09:11
Sport 2025.10.18 19:34
Sport 2025.10.17 20:22
Aktualności 2025.10.17 18:30
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji