POLECAMY
GIS stwierdził obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce!
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj w produkcie: Nazwa: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska Data minimalnej trwałości: 06.12.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338 Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903 Producent poinformował wszystkich odbiorców tej partii jaj celem ustalenia stanów, zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji. 3 grudnia PLW w Siedlcach pobrał próby z podejrzenia z kurnika, a producent oświadczył, iż do dnia otrzymania ich wyników nie będzie wprowadzał na rynek jaj z tego kurnika. Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami, prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Malwina Witkowska
malwina.witkowska@bialystokonline.pl
Kulinaria 21:14
Sport 18:43
Aktualności 18:40
Aktualności 16:40
Sport 14:52
Biznes 14:50
Aktualności 14:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji