POLECAMY
W czwartek (9.02) rozstrzygnięto konkurs "Produkt Europejski z Podlaskiego". Wybrano w nim ser z Wiżajn zgłoszony przez stowarzyszenie Macierzanka oraz miód "Lipiec białowieski" zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.
- Wybraliśmy dwa różne produkty, ale ściśle związane z promocją województwa podlaskiego. Już sam proces rejestracji jest elementem promocyjnym i może przełożyć się na sprzedaż - przekonywali członkowie komisji. Konkurs ma na celu pomóc producentom w rejestracji swojego produktu w europejskim systemie nazw oraz rozpropagowanie idei unijnej rejestracji produktów rolnych i środków spożywczych na terenie województwa. W ramach pozyskanych środków laureaci otrzymają możliwość opłacenia zleceń lub usług, które będą stanowiły podstawę do złożenia wniosku o rejestrację unijną do ministerstwa rolnictwa. Za uzyskane pieniądze można będzie między innymi opłacić badania laboratoryjne, badania konsumenckie i wsparcie ekspertów którzy pomogą w procesie rejestracji. 3 stycznia zarząd województwa przeznaczył na cel konkursu 30 tys. zł. Kwota ta została podzielona po równo dla obu grup zgłaszających. Komisja oceniająca produkty brała pod uwagę doświadczenie grupy w realizacji wspólnych projektów, urynkowienie produktu, znaczenie produktu dla lokalnej gospodarki, funkcjonowanie w świadomości konsumenta, zachowanie lokalnych receptur i metod wytwarzania. Dotychczas tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. Pierekaczewnik wytwarzany w Kruszynianach oraz miód wielokwiatowy z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie. Lipiec Białowieski pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej. W związku z tym jego parametry smakowe są unikalne. Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jest to ser dojrzewający wytwarzany z surowego, pełnego mleka krowiego. Młody ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności. Pod nazwą ser Wiżajny sprzedawany jest ser, o trzech okresach leżakowania "Ser Wiżajny"- "świeży" dojrzewa od 2-4 dni, "leżakowany" dojrzewa od 5 do 30 dni, "dojrzały" dojrzewanie i leżakowanie sera powyżej 30 dni.
E.S.
24@bialystokonline.pl
Aktualności 18:50
Aktualności 16:20
Kultura i Rozrywka 14:04
Drogówka 14:00
Sport 13:57
Praca 12:00
Aktualności 12:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji