POLECAMY
Szybki obiad, który zaskoczy smakiem? Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i ogórkiem kiszonym to proste danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Biała kiełbasa to klasyk polskiej kuchni, ale w tej wersji zyska zupełnie nowy charakter. Wystarczy kilka składników, chwila przygotowań i trochę cierpliwości w oczekiwaniu na zapieczenie, by cieszyć się pysznym daniem. Świetnie komponuje się z kromką świeżego chleba lub gotowanymi ziemniakami. Jeśli traficie na smaczną białą kiełbasę – nie ma się co zastanawiać. To danie robi się niemal samo! Składniki na 3-4 porcje: • 500 g białej kiełbasy (np. 4 sztuki parzonej) • 2 cebule • 2–3 ogórki kiszone • 2 łyżki oleju • sól, pieprz Przygotowanie: Cebule należy pokroić w piórka, a ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Nie przesadzajmy z solą, bo same ogórki posiadają intensywny smak. Na dno naczynia żaroodpornego układamy kiełbasę, a na niej warstwę warzyw. Całość przykrywamy folią aluminiową lup pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i zapiekamy przez kolejne 20 minut. Cebula powinna być miękka, a kiełbasa apetycznie zarumieniona. Wersja szybsza: Cebulę i ogórki można wcześniej podsmażyć na patelni. Wtedy skracamy czas zapiekania do około 20 minut – już bez przykrycia. To danie z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom prostych, tradycyjnych smaków w nieco odświeżonym wydaniu. Spróbujcie koniecznie!
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Aktualności 14:20
Praca 14:00
Kulinaria 13:30
Aktualności 12:00
Sport 11:48
Drogówka 10:30
Biznes 10:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji