POLECAMY
5 produktów lokalnych z województwa podlaskiego zostało wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu we wtorek (30.05) odbyła się prezentacja produktów, które znalazły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Dziękuję przede wszystkim podlaskim producentom za to, że dbacie i kultywujecie naszą podlaską kuchnię, która jest bardzo bogata i zróżnicowana. Tych produktów jest już 86 na całej liście, co świadczy o tym, że dbacie o nasze dziedzictwo kulinarne - zwrócił się do zebranych osób wicemarszałek województwa podlaskiego, Sebastian Łukaszewicz. - Słyniemy z naszej podlaskiej gościnności i z naszej bardzo smacznej kuchni. Co ważne, produkty tradycyjne są wytwarzane według receptur znanych od co najmniej 25 lat. Są one przygotowywane z lokalnych, dostępnych składników. - Chcę pogratulować wszystkim, którzy zostali odznaczeni tym szczególnym wyróżnieniem - mówiła dyrektorka Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, Dorota Łapiak. Na listę produktów tradycyjnych została wpisana palcówka biebrzańska (kiełbasa), kuciukai (rodzaj pieczywa obrzędowego), piwo jałowcowe, tołkanica (gotowane ziemniaki z okrasą) i podlaskie hałuszki (kluski ziemniaczane). - Dzięki tej liście, wiem, że te produkty nie zginą, będą przekazywane z pokolenia na pokolenie, to jest nasza tradycja - podkreślała jedna z producentek, Barbara Andrejuk.
Anna Kulikowska
anna.kulikowska@bialystokonline.pl
Kryminalne 2025.10.03 18:30
Aktualności 2025.10.03 16:30
Kulinaria 2025.10.03 15:00
Aktualności 2025.10.03 14:30
Praca 2025.10.03 14:00
Kultura i Rozrywka 2025.10.03 13:30
Sport 2025.10.03 13:00
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji