Białystok Online

Kulinaria

Syrop z cebuli. Tradycyjny sposób na walkę z przeziębieniem

2025.10.03 15:00
Syrop z cebuli. Tradycyjny sposób na walkę z przeziębieniem
Fot: www.dibloguje.pl

Syrop z cebuli od lat stanowi domowy sposób na walkę z początkiem infekcji, bólem gardła i kaszlem. Tradycyjna receptura z cukrem wzbogacona o miód, czosnek, cytrynę, imbir oraz przyprawy i zioła zwiększa jego działanie i dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych.

Syrop z cebuli cieszy się popularnością w wielu polskich domach, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Jego skuteczność wynika z naturalnych właściwości łagodzących i wspierających odporność.

Kluczowe składniki syropu i ich właściwości:

Miód – posiada różne właściwości prozdrowotne w zależności od rodzaju. Miód lipowy łagodzi objawy przeziębienia i działa wykrztuśnie, miód spadziowy ma silne właściwości antybakteryjne, miód eukaliptusowy wspiera leczenie infekcji układu oddechowego, a miód malinowy działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo.

Czosnek – zawiera allicynę, naturalny związek o działaniu bakteriobójczym porównywanym do penicyliny. Jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty.

Cytryna – źródło witaminy C, rutyny i innych mikroelementów wspierających odporność.

Imbir – działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, jest bogaty w minerały i witaminy. Nie jest zalecany osobom z chorobami układu pokarmowego, nadciśnieniem, problemami z krzepliwością krwi oraz kobietom w ciąży bez konsultacji lekarskiej.

Goździki – mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspierają leczenie infekcji gardła, kaszlu i przeziębienia.

Cynamon, tymianek, rozmaryn – przyprawy o właściwościach przeciwwirusowych, antybakteryjnych i wzmacniających odporność.

Przepis:

Składniki:

• 2 duże cebule
• 3 ząbki czosnku
• ok. 8 goździków
• 1 cytryna
• miód
• cukier

Opcjonalnie: świeży imbir, cynamon, tymianek, rozmaryn.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokrój w plasterki. W wyparzonym słoiku ułóż warstwami: cebulę, czosnek, goździki, miód, cukier. Powtarzaj do wyczerpania się składników. Cebula pozostanie, ale jej nie wyrzucaj! Możesz też dodać imbir, cynamon i zioła. Następnie wszystko razem zalej sokiem z cytryny. Po kilkunastu minutach cebula zmniejszy swoją objętość, więc słoik dopełnij pozostałą, która wcześniej do niego się nie zmieściła.

Przechowywanie:

Syrop jest gotowy po 2 godzinach, jednak pełną moc uzyskuje po dobie. Początkowo przechowuj go w temperaturze pokojowej bez przykrycia, następnie wstaw do lodówki – wtedy możemy zakręcić słoik. Warto pamiętać, że mikstura nie jest zbyt trwała, więc nie przygotowuj jej w większych ilościach.

Dawkowanie:

Syrop należy spożywać 3 razy dziennie po 1 łyżce. Nie stosuj profilaktycznie bez robienia przerw. Jeśli chcesz pić zapobiegawczo – rób 2 tygodniowe odstępy.

Dla kogo:

Miksturę można podawać dzieciom od 1 roku życia. Ze względu na jej intensywne działanie zaleca się stosowanie syropu "w razie potrzeby", a nie profilaktycznie przez dłuższy okres.

Uwaga: Jeśli objawy są nasilone lub utrzymują się przez dłuższy czas, należy skonsultować się z lekarzem. Naturalne metody mogą wspierać organizm, ale nie zastępują profesjonalnej diagnozy i leczenia.

Diana Rusiłowicz

Diana Rusiłowicz

24@bialystokonline.pl

Przeczytaj także
Popularne dzisiaj

Masz ciekawy temat?

Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?

Napisz do nas