POLECAMY
Chcesz, aby Twoje dziecko zjadało pełnowartościowy i smaczny obiad? Postaw na warzywa! Kampania „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” podpowiada jak w prosty sposób wzbogacić codzienne posiłki o zdrowe i kolorowe składniki.
Obiad to kluczowy posiłek dnia, zwłaszcza dla rosnących maluchów. Przygotowując go, warto zadbać, aby był nie tylko pełnowartościowy, ale również atrakcyjny i smaczny. Wykorzystaj ulubione składniki swojego dziecka i dodaj do nich porcje świeżych warzyw. Dzięki temu zapewnisz maluchowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Inspiracji możesz szukać w propozycjach Ambasadorek kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, które pokazują, jak w prosty sposób stworzyć pożywne i kolorowe dania obiadowe. Kampania organizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych ma na celu promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych. MAKARON Z SOSEM CUKINIOWYM I KURCZAKIEM Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, autorki bloga Alaantkoweblw.pl Składniki (4 porcje): ● 200 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego, np. świderki ● 1 duża cukinia ● 2-3 szalotki ● 2 ząbki czosnku ● pół szklanki śmietanki słodkiej 30% ● pół szklanki wody ● 200 g piersi z kurczaka ● 1/3 łyżeczki oregano suszonego ● 1/3 łyżeczki bazylii ● szczypta soli i pieprzu ● olej rzepakowy ● opcjonalnie: 2 gałązki natki pietruszki Cukinię należy obrać i pokroić w kostkę lub na talarki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i połóż kawałki cukinii. Szalotkę drobno posiekaj i również dodaj. Warzywa wymieszaj i podsmaż. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem duś na małym ogniu, aż cukinia zmięknie. Zalej warzywa wodą i śmietaną, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę, posyp oregano, bazylią i oprósz solą z pieprzem. Na małej patelni rozgrzej olej i przełóż kurczaka. Mięso delikatnie podsmaż. Ugotowany makaron odcedź oraz wymieszaj z sosem i kurczakiem. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. ZIELONE MIELONE ZE SZPINAKIEM Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, autorki bloga Alaantkoweblw.pl Składniki (12 sztuk): ● 300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka ● 200 g liści świeżego szpinaku ● 1 jajko ● 1,5 łyżki kaszy manny ● 2 małe ząbki czosnku ● pół cebuli ● szczypta soli i pieprzu ● olej rzepakowy Surowy szpinak zblenduj. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Do miski przełóż mięso, cebulę, dodaj szpinak, jajko, kaszę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 minut. Uformuj w dłoniach niewielkie kotlety. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety. Możesz je również udusić w niewielkiej ilości wody lub upiec w piekarniku (uformuj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem). SAŁATKA Z PIECZONYCH BATATÓW I CIECIERZYCY Autorka: Magdalena Ciężkowska, dietetyczka dziecięca, autorka bloga Dziecizdrowoodzywione.pl Składniki: ● 2 sztuki batatów ● 1,5 szklanki lub 1 puszka ciecierzycy gotowanej ● garść małych pomidorków ● duża garść szpinaku lub innej sałaty ● ok. 140 g sera typu feta ● 2 łyżki oleju ● 1 łyżeczka wędzonej papryki ● sól, pieprz Sos: ● 2 łyżki oleju ● 1 łyżeczka octu jabłkowego ● 1 łyżka miodu Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, dobrze ją wypłucz i dodaj do batatów. Do warzyw wlej olej, wsyp wędzoną paprykę, sól i wymieszaj. Bataty i ciecierzycę przełóż na blachę wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Aby przygotować sos, najpierw wymieszaj miód z octem, a na koniec dodaj olej i wymieszaj do jednolitej konsystencji. Sałatę i pomidorki wyłóż na talerzyki, skrop sosem oraz wymieszaj. Następnie dodaj upieczone bataty i cieciorkę oraz opcjonalnie pokruszony ser. Sałatkę podawaj na ciepło lub zimno. GOFRY WARZYWNE NA DWA SPOSOBY Autorka: Joanna Brodzicka, autorka bloga Wkawiarence.pl Składniki: ● 4 jajka ● pół szklanki oleju ● pół szklanki cukru ● 1/4 łyżeczki soli ● 3 szklanki mąki ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia ● 1,5 szklanki wody gazowanej ● 100 g startego żółtego sera ● pół startej cukinii ● pół poszatkowanego brokułu ● ulubione warzywa jako dodatek Oddziel żółtka od białek. Białka z solą ubij na lśniącą, sztywną pianę. W misce wymieszaj żółtka z cukrem i olejem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do żółtek. Wlej wodę gazowaną, dodaj starty żółty ser i odrobinę soli. Zmiksuj na średnio gęstą konsystencję. Na koniec do mieszaki przełóż pianę z białek. Do jednej połowy gotowego ciasta dodaj startą na tarce cukinię, a do drugiej brokuła. Gofry upiecz w gofrownicy. Podawaj z dodatkiem ulubionych warzyw. BURACZKOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM Autorka: Joanna Brodzicka, autorka bloga Wkawiarence.pl Składniki: ● 2 szklanki mąki pszennej ● 2 szklanki mleka ● pół szklanki wody gazowanej ● 2 jajka ● 1 burak ● do wyboru: serek śmietankowy, ricotta, twarożek ● laska wanilii ● łyżka masła ● łyżka cukru ● szczypta soli Startego na tarce buraka zagotuj w rondelku w 1 szklance mleka. Papkę buraczaną gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj łyżkę masła i drugą szklankę mleka. Całość przelej do miski, dodaj jajka, mąkę, szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką, lejącą się masę naleśnikową. Serek połącz z laską wanilii i cukrem. Usmaż cienkie naleśiki. Gotowe placki naprzemiennie posmaruj serkiem, tworząc torcik. Na wierzch pokrój jabłko i polej miodem.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Sport 2025.10.17 20:22
Aktualności 2025.10.17 18:30
Kryminalne 2025.10.17 16:50
Sport 2025.10.17 15:24
Aktualności 2025.10.17 14:50
Kultura i Rozrywka 2025.10.17 14:30
Kulinaria 2025.10.17 13:40
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji