POLECAMY
Soczyste mięso, aromatyczna marynata i chrupiąca panierka – te kotleciki to prawdziwy kulinarny hit, który warto wypróbować!
Kotleciki Szu Szu to szybkie i proste danie, które zaskakuje wyjątkowym smakiem. Dzięki czosnkowej marynacie mięso z kurczaka pozostaje soczyste, a panierka z mąki ziemniaczanej zapewnia delikatną chrupkość. To idealny wybór dla tych, którzy szukają pysznego i łatwego przepisu na obiad. Składniki: • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 500-600 g) Marynata: • 2 żółtka • 2 płaskie łyżki gęstej śmietany • 2 łyżki oleju • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej • 2 ząbki czosnku • 3/4 łyżeczki soli (do smaku) • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku • 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku • pieprz (do smaku) Ponadto: • olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Kotleciki obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie usmaż je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Powinny być zarumienione z obu stron. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Wskazówki kulinarne: • Kotleciki Szu Szu doskonale smakują z ziemniakami, ryżem lub świeżą sałatką. • Jeśli chcesz, by kotleciki były bardziej aromatyczne, do marynaty dodaj zioła, np. tymianek czy rozmaryn. • Smaż kotleciki na średnim ogniu, aby były równomiernie zarumienione i soczyste w środku.
Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl
Sport 18:27
Aktualności 2025.11.07 18:30
Kryminalne 2025.11.07 16:30
Kultura i Rozrywka 2025.11.07 15:00
Biznes 2025.11.07 15:00
Aktualności 2025.11.07 14:40
Turystyka 2025.11.07 14:10
Masz ciekawy temat?
Wiesz, że zdarzyło się coś interesującego w Białymstoku lub okolicy? Chcesz abyśmy o czymś napisali?
Napisz do nas
Więcej informacji