Dom

Letnie i zdrowe sałatki na uplane dni. Zobacz nasze propozycje!

2024.07.16 07:50
W upalne dni nie ma nic lepszego niż lekka i orzeźwiająca sałatka, która zaspokoi głód oraz dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych. Oto kilka przepisów, które na pewno staną się hitem w twojej kuchni!
Letnie i zdrowe sałatki na uplane dni. Zobacz nasze propozycje!
Fot: Pixbay

Lato to czas, kiedy większość z nas pragnie lekkich i orzeźwiających posiłków. Sałatki to idealne rozwiązanie na upalne dni. Są proste w przygotowaniu, bogate w witaminy oraz minerały i przede wszystkim smakują wyśmienicie.

Oto kilka przepisów na letnie sałatki:

Sałatka z arbuzem, fetą i miętą

Składniki:

- 1/4 średniego arbuza
- 200g sera feta
- 1 garść świeżej mięty
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj pokrojonego w kostkę arbuza, pokruszoną fetę i posiekaną miętę.
W osobnej miseczce połącz sok z limonki, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.
Sałatkę polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Podawaj od razu, najlepiej dobrze schłodzoną.

Sałatka z ogórkiem, pomidorem i ciecierzycą

Składniki:

- 1 duży ogórek
- 2 pomidory
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj pokrojonego w półplasterki ogórka, pokrojone w kostkę pomidory, odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki.
W osobnej miseczce połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Sałatkę polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Sałatka z mango, kurczakiem i kaszą bulgur

Składniki:

- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 dojrzałe mango
- 200g grillowanego kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 garść kolendry
- sok z jednej limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę bulgur, pokrojone w kostkę mango, grillowanego i pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną kolendrę.
W osobnej miseczce połącz sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Sałatkę polej dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Podawaj od razu lub schłodzoną w lodówce.

Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i twarogiem

Składniki:

- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 duży ogórek
- 200g twarogu półtłustego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, pokrojonego w kostkę ogórka, pokruszony twaróg oraz posiekany szczypiorek.
Dodaj śmietanę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Sałatka z buraków, sera koziego i rukoli

Składniki:

- 2 średnie buraki
- 100g sera koziego
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misce połącz ugotowane i pokrojone w kostkę buraki, pokruszony ser kozi, rukolę oraz podprażone i posiekane orzechy włoskie.
W osobnej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Sałatkę można podawać od razu, ciepłą lub schłodzoną.

Sałatka z ziemniakami, jajkami i szczypiorkiem

Składniki:

- 4 duże ziemniaki
- 4 jajka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W większej misce połącz ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki jajka, drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki były dokładnie pokryte sosem.
Sałatkę można podawać od razu lub schłodzoną w lodówce.

Dzięki różnorodności składników każda z powyższych sałatek może stać się bestsellerem letnich spotkań i codziennych posiłków. Zachęcamy do eksperymentowania oraz tworzenia własnych kompozycji, które będą idealnie pasować do letniego klimatu. Smacznego!

Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl

1296 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39